Herkulliset piparit, mausteiset glögit, koristellut joulukuuset ja lahjoja tuovat joulupukit olivat aluksi vain rikkaan eliitin juhlatapoja ja -herkkuja, jotka kulkeutuivat kartanoista tavallisen kansan koteihin mielenkiintoista reittiä.

”Suomenkielinen joulu on syntynyt Jyväskylässä”, uskoo Erja Kosonen, Jyväskylän yliopiston virallinen joulumuori ja musiikkikasvatuksen lehtori.

Kaupunkiin perustettiin 1860-luvulla maan ensimmäinen opettajaseminaari.

”Seminaarin juhlasalissa ryhdyttiin vuosisadan lopulla viettämään kuusijuhlaa, jossa ensimmäistä kertaa oli joulukuusi julkisessa tilassa. 1910-luvulla juhlaan ilmestyi myös joulupukki, jolle musiikin lehtori P. J. Hannikainen sävelsi tutun Joulupukki-laulun.”

Pukki antoi juhlijoille paperipussissa omenan, piparkakun ja karamellin. Kun opettajat hajaantuivat seminaarista töihin ympäri maata, he veivät kuusi-, koriste-, pukki- ja lauluperinteet koulujen kuusijuhliin, mistä ne edelleen levisivät koteihin.

Vastaavaa, nykyisen eliitin joulutapojen leviämistä Kosonen ei usko näkevänsä. Pikemminkin luvassa voi olla aika, jolloin entisajan joulutavat palaavat suosioon ja jälkipolvet tulevat matkojen takaa kotimaisemiin joulunviettoon.

Jaa artikkeli