Tampereella lämpenee Kuuma, Kuopiossa Saana, Helsingissä Löyly ja Jyväskylänkin satamaan on saunaravintola suunnitteilla. Vaikuttaa siltä, että yleiset saunat tekevät paluuta.

”Ei ehkä niinkään paluuta, sillä eivät yleiset saunat koskaan ihan kokonaan kadonneet kaikkialta Suomesta. Sanoisin, että yleiset saunat tulevat nyt uudenlaisina”, miettii Suomen saunaseuran toiminnanjohtaja Janne Koskenniemi.

Sata vuotta sitten sauna, vihta ja ehkä kuppari oli kolmikko, jota kansa yleisistä saunoista haki. Pienissä työläiskodeissa oli kehnot pesumahdollisuudet, mutta maksua vastaan kuka tahansa pääsi kotikorttelin yleiseen saunaan puhdistumaan, ehkä saunottajankin käsittelyyn.

Nyt harva elää enää ilman omaa tai taloyhtiön saunaa, joten vanhan ajan yleiset saunat ovat harvassa. Uusia tulokkaitakin voisi yleisen saunan sijasta kutsua ennemmin saunaravintoloiksi tai saunamaailmoiksi, joista asiakkaat hakevat löylyn lisäksi modernia arkkitehtuuria, ruoka- ja juomaherkkuja ja meri- tai järvivesialtaita.

”Saunomisesta halutaan elämyksellisyyttä ja hyvää ruokaa. Yksi hyvä esimerkki on Helsingin Jätkäsaaren Uusi sauna, jossa saunomiseen on yhdistetty laadukas olut”, kuvailee Koskenniemi trendiä.

Ainakin ulkomaalaisten kiinnostusta lisää tieto, että saunaperinne on ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa asia, joka Suomesta on päässyt Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon. Julkisten saunojen lisääntymistä selittää myös se, että saunojien määrä on kasvussa. Suomen saunaseuraankin uusia jäsenhakemuksia tulee satamäärin.

Tulokkaissa Koskenniemi on huomannut ilahduttavan paljon nuoria aikuisia. He eivät miellä saunaa niinkään peseytymisen vaan latautumisen paikaksi. Sauna on keidas, jossa palaudutaan työpäivän tai -viikon päätteeksi ja jossa voidaan viettää useita tunteja.

”Kiireettömyys on saunojan paras eväs. Se johtaa henkiseen ja ruumiilliseen puhdistautumiseen.”

5 x Saunaelämys

1. Alkuperäisesti

Tampereen Pispalassa on Suomen vanhin, yhä toimiva yleinen sauna. Rajaportin sauna kolmen kuution kokoisine puukiukaineen on lähes alkuperäisessä asussa vuodelta 1906, joten aika- ja tunnelmamatka on taattu.

2. Saunakylässä

Eri puolilla Suomea saunatkin ovat olleet erilaisia. Keski-Suomeen Jämsän saunakylään niitä on koottu yli 20. Kylän vanhimmat saunat ovat 1700-luvulta, ja kesän yleisövuoroilla pääsee testaamaan useamman savusaunan löylyt.

3. Lautalla

Kesän Saunan Oulussa piti olla vain kertakokeilu, arkkitehtuuritempaus vuonna 2014. Lauttasaunasta tuli kuitenkin niin suosittu, että siellä sauna yhä keinuu ja kuumenee Oulujoessa Tuiran rannalla talkoohengellä.

4. Karjasuojassa

Mitäköhän siitä seuraa, kun yhdistetään taide, sauna ja karjasuoja? Se selviää Orivedellä Purnun taidekeskuksessa. Pari kertaa viikossa näyttelylipun hinnalla voi löylytellä savusaunassa, jonka Purnun perustaja, kuvanveistäjä Aimo Tukiainen suunnitteli vanhaan karjasuojaan.

5. Tukkikämpällä

Sauna oli aikoinaan savotan luksusta. Nyt tukkilaistyyliin pääsee kylpemään myös Heretyn museokämpän vanhassa saunassa Isojärven kansallispuistossa Kuhmoisissa. Kiuas lämpenee lomakauden viikonloppuina ja on sen verran tilava, että löylyvesi heitetään ihmistä pidemmällä kauhalla.

Jaa artikkeli