Elokuussa täysikuu loistaa komeampana kuin muulloin. Vai loistaako sittenkään?

”Periaatteessa täysikuu on joka kuukausi samanlainen”, tietää Tiera Laitinen, Ilmatieteen laitoksen avaruustutkija.

Ihan turhaa elokuutamon hehkutus ei silti ole. Se tuntuu ihmisestä suuremmalta kuin muut kuutamot, koska kesällä kuu vaikuttaa näköhavaintoihin ilmestymällä lähelle taivaanrantaa. Se taas johtuu siitä, että kesällä maapallon pohjoispuolisko kallistuu kohti aurinkoa ja lisäksi täydenkuun aikaan poispäin kuusta.

”Ehkä elokuun täysikuu tuntuu erityiseltä myös siksi, että valoisan ajan jälkeen se alkaa taas näkyä vaikuttavana pimenevissä illoissa. Kesällä täysikuuta on myös mukavampi ihailla kuin talvella.”

Tutkijalle täysikuu tarkoittaa vuorokautta, jolloin kuu ja aurinko ovat maan vastakkaisilla puolilla. Silloin aurinko valaisee kokonaan sen kuun puoliskon, joka näkyy maahan.

”Täyden kuun tunnistaa siitä, että kuu näyttää täysin pyöreältä ja tavallista kirkkaammalta, eivätkä sen pinnanmuodot heitä lainkaan varjoja, vaan aurinko valaisee kuun jokaisen kolon pohjan”, Laitinen kertoo.

Täysikuu saa merenkin liikkeelle, todistaa tiede, sillä vuorovesi on silloin korkeimmillaan. Vähemmän varmaa tietoa tarjoaa kansanperinne, joka kertoo kuuhulluista.

”Esimerkiksi erään helsinkiläisen hotellin asiakaspalvelijat ovat 1970-luvulla kertoneet omalaatuisesti käyttäytyvistä asiakkaista täydenkuun aikaan. Yksi kanniskeli saunaklapeja eri kerroksissa, toinen jakeli kokinhattu päässä kaalinpäitä ja joku kaivoi kynäveitsellä hotellin aulan lattiasta vesisuonta esiin”, kertoo Suomalaisen kirjallisuuden seuran arkistotutkija Juha Nirkko.

”Elokuun kuutamolla on sanottu myös olevan erityistä lumovoimaa kasveille – kuten elokuun yösalamoillakin.”

22.8. Täysikuu

5 x TÄYSIKUU

1. Tunnelmaa

Mikäli tähdet – tai oikeammin pilvet – sen sallivat, voi leppeässä elokuun illassa ja täysikuun loisteessa syntyä romanttinen tai muutoin tunnelmallinen hetki. Miltä kuulostaisi kuutamopiknik tai -kävely? Uiminen tai soutelu kuunsiltaa pitkin?

2. Tangoa

Jos taivaan kuutamo jää näkemättä, sisällä voi aina turvata Olavi Virtaan ja Täysikuu-tangoon. Toivo Kärjen ja Reino Helismaan ikivihreän tangon ensiesitys oli 1950-luvun elokuvassa Minä soitan sinulle illalla ja se löytyy Kansallisen audiovisuaalisen instituutin nettisivuilta. elavamuisti.fi

3. Klassista

Musiikkina täysikuun tunnelmointiin omiaan lienee Ludwig van Beethovenin pianosävellys, jota sittemmin ryhdyttiin kutsumaan Kuutamosonaatiksi ja jonka hän omisti rakastetulleen. Satakunta vuotta sitten kuunvalon, Clair de Lune, muutti säveliksi Claude Debussy.

4. Elokuvia

Huippumalli lähtee syrjäiseen korpimökkiin, jonka naapurissa asuu outoa väkeä. Näistä aineksista käynnistyy täydenkuun kauhuelokuvailta Olli Soinion 1980-luvulla ohjaaman Kuutamosonaatin ja sen kakkososan parissa. Romanttisempaan komedianälkään vastaa amerikkalainen Kuuhullut.

5. Salaista

Siinä missä suomenkielinen keittää pontikkaa, englanninkielinen tiputtelee kuunvaloa, moonshine. Salaviinanpolttajan lailla luonnon helmaa ja kuunvaloa etsii uuspakanallinen wicca-liike, joka uskoo täysikuun rituaalivoimaan. Mitään salaperäistä sen sijaan ei ole ihmisessä, joka on niin sanotusti kuutamolla – eli ihan pihalla.

Jaa artikkeli