Omalla tyylillä tallissakin
Ystävykset vuokrasivat saaresta tilan ja perustivat kimppatallin. Nyt Johanna Kymäläinen saa ensimmäistä kertaa asua samassa pihapiirissä hevostensa kanssa.
Hyytä paljon Pohjolassa, jäätä kylmässä kylässä, lauletaan tamperelaisen kansanmuusikko Petra Poutasen kuorosävellyksessä. Sanat ovat Kalevalan kohdasta, jossa Louhi pimentää auringon.
”Kun Kalevalaa laulaa, esiin tulee jokin taika. Rytmissä ja sanojen leikissä tapahtuu jotain samaa kuin teknomusiikissa tai reiveissä: tietty syke jatkuu ja jatkuu ja hypnotisoi”, Poutanen miettii ja rohkaisee kokeilemaan Kalevalan laulamista. Eepoksen runot kun ovat – Elias Lönnrotin muokkauksia lukuun ottamatta – alun perin laulettua perinnettä.
”Laulaa voi, vaikka Kalevalan rytmi ja runomitta olisivat ihan vieraat. Laulamisen ilo on suurta, joten kirja käteen vaan ja laulamaan!”
Jos laulaminen ei kylmiltään tunnu luontevalta, Kalevalan maailmaan voi päästä myös kuuntelemalla muiden musiikkia. Vaikkapa äskettäin julkaistua Kalevala elävänä tai kuolleena -levyä, joka on osa Kalevalafest-hanketta. Levyllä tämän päivän naisartistit tulkitsevat uudestaan Kalevalan tapahtumia.
”Kalevala ei ole kuollut eepos, vaan se puhuttaa edelleen tärkeillä aiheilla”, Poutanen sanoo ja samaa mieltä on Kalevalaseuran toiminnanjohtaja Niina Hämäläinen. Enää kansalliseeposta ei tarvita kansakunnan ja kansallistunteen rakentamiseen kuten 1800-luvulla, mutta sen tarina on yhä yleismaailmallinen ja ajankohtainen.
”Kalevala on läsnä kaikkialla yhteiskunnassa. Esimerkiksi kun puhutaan nuorten tyttöjen pahoinvoinnista tai naisen oikeudesta omaan kehoonsa. Samoin Kalevalassa näkyy, miten Lönnrotin aikana keskusteltiin naisen asemasta perheessä ja oikeudesta valita puoliso.”
Lukemiseen Hämäläinen suosittelee Avoin Kalevala -verkkosivustoa, jossa lukiessa voi klikata esiin selityksiä runojen vaikeista sanoista.
”Kalevala on yhä tärkeä myös siksi, että se on osa maailmankirjallisuutta ja käännetyin suomenkielinen teos.”
Kalevalan päivä 28.2.
Kodin Pellervo on ystävä, jonka seuraan jokainen voi tulla juuri sellaisena kuin on. Jutuistamme välittyy mummolan kiireetön tunnelma, vaikka ne ovat raikkaasti tätä päivää. Elämme leppoisasti ja annamme toistenkin elää.