Euroopanpähkinäpensaan kotimaisia taimia myydään kauppapuutarhoilla. Pensas menestyy Suomessa myös luonnonvaraisena.
Lehtokasvi euroopanpähkinäpensas (Corylus avellana) kuluu koivukasveihin. Se viihtyy luonnonvaraisena runsasravinteisissa lehti- ja sekametsissä Keski-Suomea myöten.
Varhain keväällä, jo maalis-huhtikuussa, pensaita koristavat keltaiset, riippuvat hedekukinnot. Pölytyksen jälkeen pienen pieniin emikukintoihin kasvaa suojuksen ympäröimiä hedelmiä, hasselpähkinöitä.
Monivartinen pensas kasvaa 2–4 metriä korkeaksi. Isohkot lehdet ovat keväällä heleänvihreät, syksyllä keltaiset, ja ne varjostavat tehokkaasti kasvualustaa.
Istuta puutarhaan
Pähkinäpensaat sopivat erinomaisesti puutarhaan kosteutta pidättävään maahan. Pensaiden alle voi luoda varjoisan, monilajisen metsäpuutarhan. Syksyllä lehdet saavat jäädä maatumaan aluskasvien ravinteiksi. Pähkinäpensas on helppohoitoinen eikä tarvitse leikkausta, mutta sietää saksimista ja versoo hyvin, vaikka se olisi leikattu kokonaan alas.
Istutuksiin kannattaa valita kotimaisia, ilmastoomme jo sopeutuneita taimia. Esimerkiksi Vakka-Taimi Laitilassa on istuttanut 250-metrisen pähkinäpensasaidanteen paikallisesta luonnonkannasta. Syksyllä 2015 siitä poimittiin yli 200 kiloa pähkinöitä.
Vaikka tuulipölytteinen pensas on yksikotinen, se tarvitsee ristipölytyksen siementen tuottamiseksi. Pähkinöiden toivossa onkin istutettava useampi taimi. Sadonkorjuu alkaa elo-syyskuun vaihteessa, kun pähkinät irtoavat helposti kannoistaan. Suojuslehdet ja hedelmät ovat vielä tuolloin vihreitä ja pysyvät piilossa oravilta ja linnuilta.
Pähkinät saavat jälkikypsyä pari viikkoa vaikkapa muovikassissa. Sisustaa käännellään silloin tällöin. Kun kuori on tummunut, pähkinät kuivataan noin viiden sentin paksuisena kerroksena edelleen välillä käännellen. Kotimaiset hasselpähkinät ovat pienempiä jalostettuihin keskieurooppalaisiin verrattuina, mutta maku on aivan yhtä hyvä.
Pensaita lisätään pähkinöistä. Ne kylvetään joko syksyllä tai kolmen kuukauden kylmäkäsittelyn jälkeen keväällä.
Euroopanpähkinäpensas on vuoden 2016 maatiaiskasvi.
1 dl kookoshiutaleita 2–3 dl mantelijauhetta 1–2 rkl tyrnimehua 1–2 rkl Jaloviinaa 1/2–1 tl pomeranssikuorta 1/2–1 dl agavesiirappia tai juoksevaa hunajaa 2 rkl sulaa kookosöljyä Kuorrutus 150 g tummaa suklaata pistaasipähkinöitä Sekoita sisuksen ainekset massaksi, josta on helppo pyörittää palloja. Lisää mantelijauhetta, jos maassa on liian löysää ja makuaineita mieltymyksesi mukaan. Nosta pallot kylmään. Maut
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Tilastot
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.