Hyvä suunnittelu on viihtyisän pihan perusta.

1. Ympäristö

Ympäristöönsä luontevasti istuva piha on silmällekin sopusointuinen. Ratkaisuihin vaikuttavat maaston muodot sekä valo- ja vesiolosuhteet.

Peltomainen piha vaatii nopeasti kasvavia suojaistutuksia, mutta on muuten helposti toteutettavissa.

Kallioiselle, karulle rinnetontille aiotusta kasvillisuudesta pitää tietää enemmän: niukka kasvualusta rajoittaa lajivalintaa.

Rannan tuntumassa suunnittelun lähtökohtana voi käyttää meri-, järvi- tai jokimaisemaa.

 

2. Suojaistutukset

Puut ja pensaat suojaavat melulta, pölyltä, tuulelta ja katseilta. Suojaisa piha rauhallinen ja sen pienilmasto on miellyttävä.

Suojaustarpeeseen vaikuttavat maaston muodot, liikenteen melu, tontin koko ja naapurien läheisyys. Rakennettu aita suojaa heti ja vie vähän tilaa. Myös leikattava pensasaita mahtuu kapeaan tilaan.

Vapaasti kasvava aidanne sopii isolle tontille ja maaseudulle. Tehokkaan ja kauniin suojan saa myös yhdistelemällä erilaisia pensaita puuaitaan.

 
Tiet ja käytävät ryhmittävät tonttia.

3. Kulkureitit

Väylät sijoitetaan liikkumistarpeen ja maaston muotojen mukaan. Sisääntulotien paikan määrää asemankaava. Seuraavaksi tontille sovitetaan välttämättömät kulkupaikat. Henkilöautolle riittävä tien leveys on 2,5 metriä. Auton kääntämiselle ja paikoitukselle on varattava tilaa, yhdelle autolle noin 2,5 x 5,0 metriä.

Laajaa nurmikkoa ei kannata rikkoa: kulkureitit perustetaan rakennusten sivuille tai nurmikon ja istutusalueiden vierustoille. Eniten käytetyt reitit päällystetään hiekalla tai kiveyksellä, pieniä polkuja varten voi asentaa yksittäisiä laattoja tai kiviä.

Portaita tarvitaan, jos tontilla on korkeuseroja.


Korkeuserojen vuoksi ovat portaat tarpeen. Samalla istutukset jäsentyvät.

 

4. Oleskelu

Oleskelupaikkoja kannattaa järjestellä eri puolille. Ne voivat olla pelkästään näkymää leppoistavia, jos tarhuri ei malta istuskella joutilaana.

Kalusteiden sijoittaminen päällystetylle pinnalle vie tilaa noin kymmenen neliötä. Oleskelualueen voi kattaa ainakin osittain.

Vesialtaat ja muut koristeaiheet sopivat oleskelupaikan lähelle. Lasten hiekkalaatikko niin ikään on hyvä sijoittaa näköetäisyydelle ja puolivarjoon. Pallopeleille löytyy tilaa nurmikolta.


Päällystetty oleskelupaikka pysyy siistinä.

5. Pihavalaistus

Riittävä valaistus kuuluu turvalliseen, viihtyisään pihapiiriin. Oikein sijoitetut valaisimet ovatkin osa kokonaissuunnittelua, minkä voi laatia. Sähkösuunnitelman tekee kuitenkin aina ammattilainen.

Käytännöllisintä on päättää jo tontin rakentamisen aikana paikat kiinteille valaisinpylväille, koska ne asennetaankin ennen muita pihatöitä.

Siirrettävillä kohdevalaisimilla luodaan tunnelmaa ja korostetaan istutuksia, siksi niitä voi asennella myöhemminkin.

 

6. Kasvillisuus

Rehevä ja hyvinvoiva piha perustuu ilmastollisesti kestäviin kasveihin, jotka on istutettu vaatimustensa mukaisesti. Talvenkestävyyden arviointia helpottavat Suomen kahdeksan menestymisvyöhykettä. Lopulliseen viihtymiseen vaikuttavat pienilmasto ja maaperän laatu.

Kuivalle tontille valitaan kuivuutta sietäviä kasveja, aurinkoon valossa viihtyviä. Tärkeää on tietää kasvien koko täysimittaisina. Alkujaan pienistä taimista saattaa vuosien myötä kasvaa yllätyksellisen suuria ja tilaa vieviä; ahtaudessa joudutaan jatkuviin leikkaamisiin.


Vesiaihe kuuluu sinne, missä ihmiset oleskelevat.

7. Hyötytarha

Perinteisesti kasvimaa ja marjatarha saavat paikan erilleen koristeistutuksista. Avoin ja valoisa, maan kunnostuksen ja hoitotöiden takia yhtenäinen vihannesmaa puolustaa erillisenä lohkona asemaansa.

Hyötykasveja ei kuitenkaan aina tarvitse kätkeä katseilta. Kauniisti kukkivat hedelmäpuut ja satoisat marjapensaat voivat olla osa pihan koristeistutuksia. Monet vihannekset ja erityisesti yrtit viihtyvät perennaryhmissäkin, esimerkiksi raparperi, parsa, ruohosipuli, mäkimeirami ja iisoppi.

 

8. Etupiha

Viihtyisä sisääntulopiha syntyy hyvän suunnittelun ja pihan toimintojen järkevän sijoittelun myötä. Autojen paikoitustila pyritään ohjaamaan muualle kuin aivan etuoven ääreen ja polkupyörille etsitään oma säilytyspaikka.

Etupihalle sijoitetaan pihan komein kukkaryhmä ja kauneimmat ruusut.

Etenkin autotallin edustalta pitää varata tilaa myös aurauslumille. Katolta tippuva lumi vaikuttaa räystäsalustojen kasvivalintoihin sekä etu- että takapihalla.

 


Yhtenäinen nurmikko ja laajat istutukset helpottavat työtaakkaa.

9. Rakenteet

Tamppausteline sopii sijoittaa lähelle talon huolto-ovea. Pyykit taas kuivuvat parhaiten avoimessa, mutta silti katseilta suojaisessa kolkassa.

Talon korkeuden mukaan valittu lipputanko saa paraatipaikan, mutta komposti saa peräytyä kasvimaan tienoille. Talousjätteiden kompostorille on parasta olla helppo reitti. Roska-astia suojataan katoksella tai piilotetaan istutusten suojaan.

Onnistunut tulos syntyy, kun kaikissa suojissa toistetaan asuinrakennuksen materiaaleja ja värejä.

10. Hoitaminen

Jo suunniteltaessa on syytä miettiä, kuinka paljon aikaa ja voimia pihan hoitoon halutaan käyttää. Työ helpottuu, kun puut ja pensaat istutetaan yhtenäisiksi ryhmiksi nurmikon laitamille ja pensasaitojen annetaan kasvaa vapaina.

Istutuksiin kannattaa käyttää paljon havukasveja. Ne antavat vehreyttä ympäri vuoden eikä niiden ympäristöjä tarvitse syksyisin haravoida.

Kukkaryhmät pääsevät päärakennuksen lähelle, missä ne tulevat varmimmin hoidetuiksi.

Myöhemmin, innostuksen myötä, puutarhaan istutetaan vaateliaita ryhmäruusuja, arkoja erikoisuuksia ja muita huolenpitoa vaativia lajeja.

LEENA NURMI, teksti ja kuvat

Jaa artikkeli