Kesäkukista ja monista perennoista kuivatetaan kukkaloistoa talven varalle.
Suurin osa kuivatukseen sopivista kasveista on kesäkukkia. Siemenet voi kylvää kukka- tai kasvimaan laitaan helposti kerättäviksi. Valikoimaa laajentavat monivuotiset lajit: kärsämö (Achillea), morsiusharso (Gypsophila paniculata), lyhtykoiso (Physalis alkekengi) ja tähkäputki (Astrantia).
Kuivattaviksi sopivat myös piikkiputki (Erynguim), pallo-ohdake (Echinops), maksaruoho (Sedum), punatähkä (Liatris spicata) ja luppio (Sanguisorba).
Laventelin (Lavandula) sinisiä kukkia voi kuivata liinavaatekaapin tuoksun antajiksi.
Kuivassa, viileässä
Oikea leikkausajankohta on tärkeä. Useimmat kasvit poimitaan pian lukkien avautumisen jälkeen, mutta esimerkiksi olkikukat kerätään jo nuppuisina, sillä kukat aukeavat kuivatuksen aikana.
Kasvit leikataan varsineen, sidotaan kimpuksi ja ripustetaan kuivumaan. Osan lehdistä voi poistaa. Kimput sidotaan tiukasti, sillä varret kutistuvat kuivumisen aikana. Räpelöt ja monet koristeheinät pannaan pystyasentoon, jotta kukinnot säilyttävät luonnollisen riippuvan asentonsa. Heinät voi levitellä ohueksi kerrokseksi.
Paikan pitäisi olla kuiva, viileähkö ja raikas. Mitä paremmin kosteus kasveista poistuu, sitä paremmin säilyvät värit. Ullakko, autotalli tai ulkosaunan eteinen ovat hyviä tiloja. Auringon valossa värit haalistuvat.
Kimppuja, asetelmia
Kuivuttuaan kukat pysyvät pystyssä. Kasveista voi sommitella kimppuja ja asetelmia tuoreiden kukkien tapaan. Varret asetellaan spiraalimaisesti kuten tuoreiden kimppujen sidonnassa. Aloittelijakin saa helposti mieluisan tuloksen, kun ei tarvitse pelätä kasvien nuutumista.
Asetelmien pohjana käytetään pohjana kuivaa oasissientä. Vihreät heinät, kotelokukat, valkoiset harsokukat ja sudenporkkanat rauhoittavat värikkäitä asetelmia.
Kuivattavaksi sopivat myös siemenkodat ja hedelmystöt, jotka säilyvätkin pitkään. Unikkojen (Papaver), kesäkuuruohon, neidonkukkien ja törmäkukan siemenkodat kuivuvat suotuisina syksyinä itsekseen kasvupaikalla.
LEENA NURMI, teksti ja kuvat
|