Edessä ovat viimeiset pihatyöt ennen talven tuloa. Nyt siivotaan kasvihuone, asennetaan jyrsijäsuojia ja kerätään työkalut varastoon. Kompostinkin ehtii vielä perustaa.

Kasvukausi on lopuillaan. Nyt on aika korjata viimeiset satokasvit ja laittaa piha talvikuntoon. Varastoporkkanat, pals­ternakat ja maa-artisokat saavat olla maassa mahdollisimman pitkään, sillä niiden juuriosat pulskistuvat ja mehevöityvät syksyn lyhenevissä päivissä. Ruusu- ja lehtikaalia voi kerätä vielä lumen alta. Myös persilja kestää hyvin kylmää, joten siitä kannattaa taitella lehtiä niin kauan kuin vihreyttä riittää.

Kosteiden öiden ja syyssateiden ansiosta syksy on hyvä aika perustaa uusia istutusryhmiä. Kestävimpiä lajeja voi laittaa maahan routaantumiseen asti. Taimien tyvelle kannattaa kasata nyt pieni kumpare. Näin liika sadevesi valuu pois eikä tyvialue pääse jäätymään talvella.

Kukkasipuleita voi upottaa maahan niin kauan kuin on sulaa. Istutetut alueet on kuitenkin hyvä peitellä lehdillä ja havuilla, jos maa uhkaa jäätyä ennen sipulien juurtumista. Kalkkikin sitoutuu maahan hyvin syksyllä, kun on kosteaa.

Syksyn kultaiset lehdet

Pihan lehtiä ei tarvitse haravoida nurmikolta, jos intoa eri riitä. Isot vaahteran ja kovat tammen lehdet kannattaa kuitenkin kerätä pois, jotta ne eivät pääse tekemään talvituhoja aiheuttavia tiiviitä kasoja nurmikolle.

Lehdet voi pilkkoa pienemmiksi ruohonleikkurilla kastematojen ja lierojen saataville tai kasata puiden ja pensaiden alle katteeksi. Pieni määrä lehtiä maatuu mainiosti myös kasvimaahan käännettynä.

Pudonneilla lehdillä voi myös suojata paljaaksi jäävät kasvilavat. Ja ovatpa kuivat lehdet mainiota kuiviketta talousjätekompostoriinkin. Syksyn lehdet ovat siis puutarhassa kullan arvoisia.

Perennojen varsia ei ole välttämätöntä katkoa ennen kevättä, mutta senkin voi tehdä, jos haluaa siistiä jälkeä. Onttovartisten lajien leikkaamiset on hyvä jättää kevääseen, sillä niiden tyviin kerääntynyt vesi heikentää talvehtimista.

Kompostia perustamaan

Syksyllä pihalta ja puutarhasta saadaan runsaasti kasviainesta, joten aika on otollinen kompostin perustamiselle. Valmis massa levitetään ensin katteeksi puiden ja pensaiden alustoille, kasvimaalle tai kukkapenkkeihin suojaaman juuristoa syyssateilta.

Avonaiseen puutarhajätekompostiin voi laittaa syksyn lehtiä, perennojen varsia ja sadonkorjuujätteitä, mutta talousjätteille tarvitaan jyrsijäsuojattu kompostori. Lehtikerroksien väliin laitetaan karkeampaa ainesta, jotta kasasta ei tule liian tiivis.

Muumiotautiset hedelmät ja lehdetkin kelpaavat kompostiin. Ikävää tautia torjutaan parhaiten keräämällä syksyllä kaikki saastuneet hedelmät ja lehdet tarkoin pois puiden alta.

Huolellisesti mullalla peiteltyinä taudinaiheuttajat maatuvat kompostissa hiilidioksidiksi ja vedeksi. Samalla tavalla torjutaan myös hedelmärupea, joka talvehtii maahan pudonneissa lehdissä.

Kasvihuoneen syyssiivous

Kasvukauden jälkeen kasvihuone on hyvä siivota perusteellisesti; keväällä on mukava aloittaa kasvatus puhtaassa huoneessa. Ensimmäiseksi viedään yksivuotisten lajien kasvustot kompostiin unohtamatta rapsia laseihin ja listoihin jääneitä lehtien ja versojen jäänteitä.

Kasvualustaa ei tarvitse vaihtaa, jos huoneessa ei ole havaittu mullan kautta leviäviä tauteja. Lattia lakaistaan, lasit ja kennolevyt pestään sisäpuolelta. Samalla puhdistetaan pöydät, hyllyt, ruukut ja työkalut.

Letkut ja muut kastelujärjestelmät tyhjennetään ennen pakkasia. Kasvihuoneen rakenteetkin on hyvä tarkistaa ja kiristää löystyneet ruuvit. Katon päälle levitettävän pressun päältä lumi valahtaa helposti alas, jolloin lumesta ei pääse syntymään liian painavaa kuormaa ja lasit pysyvät ehjinä.

Ruukkutarhan talvetus

Ruukkuihin istutetut lajit tuovat terassille tai pihalle vihreyttä ja kukkaloistoa. Ne voivat olla kesäkukkien lisäksi perennoja, lehti- ja havupensaita, köynnöksiä, jopa marjapensaita ja pikkupuita.

Syksyn tullen ruukkutarhan kastelua vähennetään ja myöhemmin astiat siirretään sateelta suojaan. Ennen talven tuloa pihalle jätetyt ruukut kaadetaan vielä kyljelleen. Näin kasvualusta ehtii kuivahtaa eikä ruukku rikkoudu mullan jäätyessä.

Lumi on paras suoja ulkona talvetettavalle ruukkutarhalle. Jalohortensiatkin selviävät paksun lumikerroksen alla. Vaihtoehtoisesti ne voi viedä talveksi kellariin tai kaivaa maahan ruukkuineen. Termoruukussa tai muussa isossa astiassa kasvit selviävät talvesta parvekkeellakin.

Talttahampaiden torjunta

Hedelmäpuiden ja muiden arkojen kasvien rungot on varminta suojata myyrien varalta runkosuojilla. Ne asennetaan muutama sentti maan sisään, sillä myyrät pystyvät jyrsimään kuorta pienestäkin raosta. Työ onkin hyvä tehdä maan ollessa vielä sula.

Jänisten ja rusakoiden vahinkoja torjutaan parhaiten verkottamalla yksittäiset kasvit. Hedelmäpuiden lisäksi pitkäkorville maistuvat myös pensasmustikat, vihmat ja jopa katajat. Runsaslumisilla alueilla verkon on oltava riittävän korkea tai suojan ympäristöä on välillä tallottava matalammaksi.

Peurat ja kauriit ovat lisääntyneet monin paikoin runsaasti aiheuttaen tuhoa puutarhoissa kaikkina vuodenaikoina. Niille maistuvat niin omenapuut, tuijat, tulppaanin versot, taponlehdet kuin rönsyansikatkin. Ainoa kunnon keino hirvieläimiä vastaan on vähintään kaksi metriä korkea tiheäsilmäinen ja yhtenäinen aita hedelmätarhan tai jopa koko puutarhan ympärillä.

Kevättä kohti

Jaloruusujen ja muiden arkojen kasvien juuret suojataan talven kylmyydeltä vettä hylkivällä suojaturpeella tai syksyn lehdillä. Katekangas tai havut asetellaan kuitenkin paikoilleen vasta kunnon pakkasten tultua. Liian aikaisin peiteltyjen kasvien riskinä ovat sienitaudit, jolloin talvisuojauksesta on enemmän haittaa kuin hyötyä.

Kevättalven aurinkosuojia varten voi pystyttää tukikehikoita ennen maan jäätymistä. Näin suojahavujen ja varjostuskankaiden levittäminen on myöhemmin helppoa. Samalla pihalle voi pystyttää aurauskepit talven lumitöitä ajatellen.

Jaa artikkeli