Tietokirjailija Topi Linjaman löytää tänään luultavasti sienestämästä. Varsinkin jos on pilvipoutaa.

“Silloin auringon valo ei häiritse ja sienet erottuvat parhaiten. Eikä kuiviin sieniin tartu roskia”, Pohjois-Karjalan sieniseuran sihteeri vinkkaa.

Sienisesonkia jatkuu pitkälle lokakuulle. Poimimiselle Linjama löytää monta hyvää syytä.

”Koen sienimetsässä tekeväni juuri sitä mitä ihmisen kuuluukin tehdä. Olemmehan keräilijöitä. Sienestäjä saa etsimisen ja löytämisen jännityksen ja kaikki ulkoilun hyödyt.”

Muista terveyshyödyistä puhumattakaan. Sienissä on paljon beetaglukaania, samaa vatsan ja suoliston ystävää kuin kaurassa ja ohrassa.

”Sienten syöminen on myös suuri kulinaarinen nautinto!”

Herkullisen kokemuksen takeeksi Linjama neuvoo poimimaan vain ruokasieniä, jotka vuorenvarmasti tuntee. Ja kokoamaan aarteet koriin, ei muovipussiin. Kopassa ilma vaihtuu, mutta pussissa saalis helposti homehtuu.

Kerralla ei kannata kerätä enempää kuin jaksaa samana päivänä tai viimeistään seuraavana aamuna käsitellä.

”Säilönnässä suosin kuivaamista, niin kuivaksi että sienet murenevat käsissä. Lämpö ei kuitenkaan saa yhtään ylittää 50 astetta. Pakastaessa kuumennan sieniä ensin pannulla, jotta neste irtoaa. Annan kiehua vähän aikaa, jäähdytän ja purkitan.”

Osan päivän saaliista Linjama saattaa silputa sipulin kanssa pannulle mausteiden ja kermalorauksen kanssa. Tai käyttää keitoksi, piirakan täytteeksi, muhennokseen tai pitsaan. Mahdollisuudet eivät heti lopu.

”Tottumattoman kannattaa silti aluksi maistella sieniä vähän kerrallaan. Jos vatsa ärtyy, voi kokeilla toista lajia. Se saattaakin sopia.”

 

5 x SIENET

1. HILLONA
Heti ei tulisi mieleen keittää sienistä hilloa. Mutta esimerkiksi Marttojen ohjetta suppilovahverohilloksi kannattaa kokeilla vaikka perunamuusin kyytipojaksi, sanovat sienientusiastit. Eli ihailijat.

2. MARINOITUNA
Aina sieniruokaan ei tarvita liettä ja kuumennusta. Instagram-tilillään Sieniapaja Topi Linjama neuvoo, miten marinoida kantarelleja yön yli jääkaapissa sipuleiden, oliiviöljyn, omenamehun ja -viinietikan, hunajan ja mausteiden kera. Hyvää leivän päällä!

3. HAPATETTUNA
Herätteen tai muiden kasvien avulla voi kokeilla sienten hapattamista. Ihan uudenlaista hapankaalia syntyy, kun kaalin kaveriksi lisää viidesosan sieniä. Vaikkapa mietoja kelta- tai isohaperoita pieneksi hakattuna.

4. GRILLATTUNA
Houkuttelisiko absoluuttinen kulinaarinen huipentuma? Sienitietäjä sanoo, että sellaisen voi kokea grillaamalla luonnossa kasvavia herkkusieniä nuotiolla ritilän päällä, suolalla ropsautettuna. Lähes yhtä hyvää tulee kuulemma kotona paistinpannullakin.

5. TUOKSUVANA
Eksoottisen elämyksen saa, jos oppii löytämään tuoksuvalmuskan eli matsutaken karuista männiköistä. Jo yksi matsutakelakki keitossa riittää tuomaan mieleen hajuveden. Ehkä entisajan tuoksupyyhekumitkin.

Jaa artikkeli