Teatterikoulun maisteriopiskelijat lähtevät iltamakiertueelle Suomen seurantaloille.
“Iltamat olemme menettäneet. Televisio työnsi ne syrjään. Suomi 100 000 -iltamissa kumarramme hymyillen traditiolle, mutta emme matki vanhaa. Pitäähän meidän keksiä tuore tapa katsoa, mitä iltamat voivat olla vuonna 2017″, sanoo ohjaaja Juha Hurme.
“En olisi ymmärtänyt keksiä näin hyvää ideaa itse. Ajatuksen äiti ja isä ovat koulun näyttelijäntaiteen professorit Elina Knihtilä ja Hannu-Pekka Björkman. He keksivät jo pari vuotta sitten, että tämä olisi sopiva tapa osallistua satavuotiaan Suomen juhlintaan. Samalla neljännen vuoden maisteriopiskelijat saavat kunnon kosketuksen yleisöön.”
“Suuressa viisaudessaan professorit huomasivat – ihan oikein – että minä olen paras tähän hommaan. Antoivat vapaat kädet. Työtarjous oli hieno. Sanoin heti, että iliman muuta!”
Terveiset Kylmäkoskelta
Opiskelijat ovat asettuneet piiriin lattialle Teatterikorkeakoulun harjoitussaliin. Eetu Känkänen, Silva Belghiti, Myy Lohi, Roosa Söderholm, Emma Castrén ja Tuuli Kainulainen tervehtivät ovelle ilmaantuvaa Juho Uusitaloa, joka kertoo ja kuulostaa olevansa kipeänä. Ohjaaja lähettää hänet kotiin lepäämään lohdutellen nuorta miestä: tämä ehtii varmasti harjoituksiin mukaan, kun flunssa on hellittänyt otettaan.
Keskustelu on välitöntä ja vilkasta, oman lisänsä siihen tuo viittomakieli, jota kuuro näyttelijäntaiteen opiskelija Silva Belghiti käyttää. Sen myötä työryhmässä on mukana kaksi tulkkia, Johanna Santanen ja Katariina Valentin. Iltamat esitetäänkin kahdella kielellä, suomeksi ja viittomakielellä.
Vaikka ohjaaja mainostaa olevansa ikähenkilö, paria vuotta vaille kuusikymppinen, ei hän itse ole iltamissa koskaan ollut. Iltamakokemusta löytyy yllättäen nuoresta polvesta. Eetu Känkänen on näytellyt lapsirooleissa kotikylänsä Kylmäkosken seurantalon iltamissa Pirkanmaalla.
“Kylmäkoskella maaseudun iltamaperinne oli vielä elävänä. Isäni kirjoitti pienoisnäytelmiä harrastuksekseen. Niistä on VHS-tallenteetkin olemassa, tuonko nähtäväksi”, nuorukainen kehaisee, mutta tulee saman tien hieman katumapäälle. “Niiden katseleminen olisi puolikiusallista… Mutta meininki oli kyllä hyvä!”
Juha Hurmeen kiinnostus iltamiin nousee rillumareistä sekä Pekka ja Pätkä -elokuvista. “Tykkäsin niistä jo lapsena. Nuorena luin Esa Pakarisesta ja Masa Niemestä sekä kulissien takaisesta raskaasta elämästä.”
Seurantalon näyttämölle
Näyttelijäseurue lähtee ihan oikeasti kiertueelle. Iltamien ensi-ilta on Kolarissa. Jokaisessa esityspaikassa paikkakuntalaiset järjestäjät pitävät väliajalla kunnon puhvetin.
Tämän Kodin Pellervon ilmestymispäivänä 18.10. iltamat ja tunnin tanssit pidetään Kittilässä, Kelontekemän työväenyhdistyksen talolla. Sieltä kiertue jatkuu Sodankylään, Savukoskelle ja Pelkosenniemelle. Toinen lenkki tehdään kuun puolivälin jälkeen läntisellä ja itäisellä Uudellamaalla.
Kolmas kiekaus kuljettaa iltamia Suomi-neidon lanteiden paikkeilla. Kierros päättyy 11.11. Luopioisten maamiesseurantalo Rautahoviin, Pälkäneelle.
Kiertuepaikat valikoitiin hakemusten perusteella. Internetissä julkaistuun ilmoitukseen vastattiin peräti 486 seurantalolta.
“Se oli tosi riemastuttavaa. Maaseudulla on virkeyttä ja elämää: näitä kaikkia paikkoja ylläpidetään. Hakemuksia tuli maamme joka kolkalta. Olin varautunut, että voin vinkata paikoista, sillä tunnen monet seurantalot Puupää-näytelmäni kiertueilta, mutta eipä tarvinnut.”
Juha Hurme valitsi tarjokkaista 16 seurantaloa, jotka saatiin sopivasti sommiteltua kiertueeksi. “Ikävä kyllä emme voi tehdä 486 esityksen kiertuetta. Mutta olen tallettanut nämä kaikki yhteystiedot vastaisen varalle. Katsotaan, mitä kivaa keksitään!”
Tanssikengät mukaan
Myy Lohi tiivistää opiskelijaporukan tuntoja isosta kiertueesta: “On freesiä ja terveellistä lähteä oman kulttuuripiirin ulkopuolelle. On myös kiinnostavaa juhlia Suomea iltamaohjelmalla, sillä niin usein korostetaan kokemaamme tuskaa ja pärjäämistä. Nyt meillä on ohjelma, jossa on kivaa, hauskaa sekä fiksua.”
“On myös vähemmän fiksua”, paljastaa Emma Castrén. Niin, minkäslaista ohjelmaa tämmöisiin nykyajan iltamiin tulee?
“Pieniä hauskoja teatterinumeroita, valistava puhe, runonlausuntaa, musiikkinumeroita. Kevyttä, muttei ajatuksetonta. Ollaan teatteritaiteen ytimessä, sillä teatteri leikkii. Suomen kielen 1800-luvun uudissana näytellä hämärtää sitä, mikä monissa muissa kielissä on tallella: play, spielen, spela, siis leikkiä”, kertoo Juha Hurme.
“Suuri oppi-isäni Shakespeare tuo narrin näyttämölle silloin, kun ollaan vakavimmillaan. Huumorin ja sisällön yhdistelmä on minulle a ja o.”
Uskaltaisivatko näyttelijät suositella esitystä omalle isoäidilleen? “Minun mummini on tulossa”, vakuuttaa Myy Lohi. Emma Castrénkaan ei epäröi, mutta arvelee, että joillekuille muutamat kohdat voivat nostattaa punan poskipäille.
Juha Hurme katkaisee moiset mietteet lyhyeen. “Muistakaa, että mummonne ovat minun ikäisiäni!”
Iltamien ohjelmallisen osuuden jälkeen päästään tanssimaan. Näyttelijät muuntautuvat orkesteriksi Sibelius-Akatemiassa kansanmusiikkia opiskelevan Tuuli Kainulaisen johdolla. Tiedossa on esimerkiksi Jätkän humppaa, tango Punatukkaiselle tytölleni, Väliaikainen ja Tuomari Nurmion Joutavia jorinoita. Iltamiin on siis hankkiuduttava nappaskengissä!
Suomi 100 000 -iltamat
ke 18.10. klo 18
Kelontekemän työväenyhdistyksen talo, Kelontekemä, Kittiläto 19.10. klo 18
Sattasen kylätalo Mäkitupa, Sodankyläpe 20.10. klo 18
Tanhuan kylätalo Messula, Savukoskila 21.10. klo 14
Kajastuksen seurantalo, Kairala, Pelkosenniemiti 24.10. klo 18
Halkian työväentalo, Pornainenke 25.10. klo 18
Antskogin työväentalo, Raaseporito 26.10. klo 18
Maamiesseurantalo Sampaala, Sammattipe 27.10. klo 18
Nuorisoseurantalo Solbacka, Isnäs, Loviisala 28.10. klo 18
Kanteleen seurantalo, Pukkilati 7.11. klo 18
Kaskisten Nuorisotalo, Kaskinenke 8.11. klo 18
Alvajärven maamiesseurantalo, Pihtipudasto 9.11. klo 18
Taipaleen valistustalo, Liperipe 10.11. klo 18
Pöljän kyläyhdistys, Pöljä, Siilinjärvila 11.11. klo 17
Luopioisten maamiesseurantalo Rautahovi, PälkäneMuutokset ovat mahdollisia. Esiintymisajat ja lipunmyyntitiedot on hyvä varmistaa suoraan esiintymispaikoilta. Iltamakiertue on osa Taideyliopiston Suomi 100 -ohjelmistoa.
JOHANNA WESTERSUND, teksti
JAAKKO KILPIÄINEN, kuvat