Syötävän aarteen vaalijat
Mestarileipurit tulivat meren takaa Ruotsiin pitämään kursseja. Koska taikinanjuuret ovat tärkeitä, ne otettiin matkalle mukaan.
Hei, Karjalasta letun minä löysin, löysin letun, sievän rahkaisen... ja vieläpä hyvät höysteet sille.
30 pientä tai 10 isoa lettua
6 munaa
2 prk maitorahkaa
n. 1, 7 dl tattarijauhoja
1 tl suolaa
Sekoita rahka ja munat. Lisää suola ja jauhoja, kunnes taikina muistuttaa löysää puuroa. Paista voissa paistinpannulla. Käännä syrnikki vasta kun yläpuoli on hyytynyt. Tarjoa kuumana höysteiden ja tilpehöörien kera. Tattaritaikina on gluteeniton.
4 porkkanaa (1/2 kg)
1 sipuli
2–3 valkosipulin kynttä
öljyä
suolaa
mustapippuria
Silppua kuoritut porkkanat hakkelukseksi. Hienonna sipuli ja valkosipuli. Paista aineksia öljyssä pannulla muutaman minuutin ajan, kunnes porkkanat ovat hiukan pehmenneet.
Linssien keittäminen
Kypsennä koko pussillinen linssejä kerralla ja pakasta loput. Uunissa kypsennetyt linssit pysyvät irrallisena. Liedellä keitetyistä linsseistä tulee helposti puuroa.
1 pss vihreitä ranskalaisia linssejä (500 g)
8 dl vettä
1/2 tl suolaa
1/2 tl leivinjauhetta
Huuhdo linssit ja kaada ne uuninkestävään astiaan. Lisää vesi, suola ja leivinjauhe, joka tekee linsseistä irtonaisia. Hauduta 170-asteisessa uunissa 1,15 tuntia. Valuta imeytymätön vesi siivilässä pois.
Marinadi
3 dl kypsiä linssejä
1 punasipuli
2 rkl öljyä
1/2–1 rkl sitruunamehua
1–2 rkl kaprista
ripaus sokeria
suolaa maun mukaan
Silppua sipuli hienoksi. Sekoita marinadin ainekset tarjoilukulhon pohjalla. Lisää haaleat linssit. Sekoita varovasti. Anna maustua viileässä ainakin tunnin verran.
2 dl vispikermaa
suolaa
(piparjuurta)
Vatkaa kerma napakaksi vaahdoksi. Mausta ja tarjoile suolaisten syrnikkien kyytipoikana. Säädä suolaisuus sopivaksi tilpehöörejä ajatellen: silli ei kaipaa suolaista kermavaahtopilveä, mutta porkkanakaviaari ei pane sitä pahakseen.
40 pientä tai 13 isoa lettua
6 munaa
2 prk maitorahkaa
2 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 tl suolaa
Sekoita rahka ja munat. Lisää jauhot, suola, sokeri ja vaniljasokeri. Sekoita tasaiseksi.
Paista voissa paistinpannulla. Käännä syrnikki vasta kun yläpuoli on hyytynyt.
Tarjoa hillon tai marjojen tai hunajan ja kermavaahdon kera.
Kaunista tomusokeripölähdyksellä.
2 dl vispikermaa
sokeria maun mukaan
1 tl vaniljasokeria
Vaahdota kerma, mausta ja tarjoile makeiden syrnikkien kera.
Kodin Pellervo on ystävä, jonka seuraan jokainen voi tulla juuri sellaisena kuin on. Jutuistamme välittyy mummolan kiireetön tunnelma, vaikka ne ovat raikkaasti tätä päivää. Elämme leppoisasti ja annamme toistenkin elää.