Siirry sisältöön

Muutama vuosi sitten ravitsemusterapeutti Tiia Vuorenmaa jäi pitkälle sairauslomalle uupumuksen takia. Tyhjenneisiin päiviin oli tärkeä löytää kiintopisteitä, joten hän alkoi keittää itselleen erilaisia puuroja.

Joka ilta läheinen ystävä tiedusteli tekstiviestillä, mitä puuroa Tiia aikoo tehdä seuraavana päivänä. Se kannusti pysymään arjessa kiinni. ”Vaikka illalla itsellä oli sellainen olo, että en todellakaan jaksa huomenna tehdä mitään puuroja, ystävän viesti ikään kuin velvoitti minut suunnittelemaan seuraavan päivän reseptin.”

Tiia lähetti ystävälle aina kuvan tekemästään puurosta ja perusti puhelimen galleriaan kuvakansion, johon kerääntyi pikku hiljaa toistasataa puurokuvaa. Kun hän alkoi säännöllisesti jakaa puurojensa kuvia sosiaalisessa mediassa, ystävät kannustivat häntä luomaan niille oman tilin Instagramiin.

”Siitä muodostui minulle valtaisa juttu. Puurosta tuli jo iso osa identiteettiäni ja on edelleen osa hyvää, päivittäistä arkeani.”

Ystäviään Tiia hellii järjestämällä heille puuroyllätyksiä vaikkapa puurobrunssin tai -illallisen merkeissä.
Ystäviään Tiia hellii järjestämällä heille puuroyllätyksiä vaikkapa puurobrunssin tai -illallisen merkeissä.

Kirjailijahaaveista totta

Puuroreseptien kehittely avasi kanavan myös Tiian hukassa olleelle luovuudelle. Hän oivalsi, että kaurapuuron päälle voi laittaa mitä lisukkeita tahansa ja että puuro voi olla myös kaikkea muuta kuin lusikalla lautaselta syötävää massaa. Tiia alkoi yhdistellä puuroa eri ruokalajeihin ja suunnitella ruokia, joissa puuro on perusraaka-aineena. Hän keksi muun muassa tehdä puurosta juustokakun.

”Olen saanut hirveästi onnistumisen kokemuksia puuron äärellä. Epäilin vahvasti esimerkiksi runebergintorttupuuron tekemistä, mutta se onnistui! On aivan mahtava fiilis, kun saa jonkin asian toimimaan.”

Ravitsemusterapeutin työnsä ohessa Tiia on alkanut opiskella yliopistossa suomen kieltä. Hän on myös jo kahdeksanvuotiaasta lähtien haaveillut kirjan kirjoittamisesta. Noin vuosi sitten puuroihin liittyviä ideoita kootessaan hän alkoi ajatella niistä kirjaa ja etsiä sille kustantajaa.

Tiia oli aivan ällikällä lyöty, kun sai myöntävän vastauksen Cozy Publishing -kustantamolta. Teos ilmestyy ensi keväänä ja siihen on koottu noin puolet eli viisikymmentä Tiian vuosien varrella kehittämistä resepteistä – syömisen iloa ylistävän filosofisen pohdinnan kera.

”Kirjassa saan yhdistää intohimoni puuroon ja kirjoittamiseen ja julistaa minua kovasti puhuttelevan ja inspiroivan ruokailon sanomaa.”

Puuropohjasta kakkuja

Puurokirjassa on myös suolaisten puurojen reseptejä, kuten uunifetapuuro ja lakkaleipäjuustopuuro. Tiia painottaa, että kaikki ohjeet on perusteellisesti mietitty ja kokeiltu. Suurimman osan puuroista hän tekee kaurahiutaleista, mutta joissain on neljän viljan hiutaleita, ruishiutaleita tai kaurasuurimoita. Suunnitteilla on myös vispipuuroja.

”Jos haluaa vaihtelua omaan peruspuuroonsa, voi siihen lisätä vaikkapa kaakaojauhetta, jolloin siitä saa suklaisan puuron. Soseutetulla mustikalla saa tummansinisen, marjaisan puuron.”

”Puurojuustokakut antavat minulle erityistä luovuuden riemua.”

Tiia valmistaa puuroja sekä hellalla että uunissa. Lisäksi hän laatii tuorepuuroja. Hiutaleista tehdystä tuorepuuropohjasta Tiia pyöräyttää kakkuja lisäämällä pohjan päälle vaikkapa rahkatuorejuustokerroksen ja mangososetta.

”Puurojuustokakut antavat minulle erityistä luovuuden riemua, mutta maistuvat ne toki kavereillekin”, hän myhäilee.

Syöminen on iloinen asia

Ravitsemusterapeuttina hyväksyvä ruoka- ja kehosuhde on Tiialle tärkeä. Hänestä on surullista, kun jopa julkisesti arvostellaan ihmisten ulkonäköä tai painoa. Kaikilla pitäisi olla rauha omassa kehossaan.

Ruokaa Tiia ei myöskään arvota ravintosisällön mukaan, sillä syömisten luokittelu vaikkapa kiellettyihin tai sallittuihin lisää syömiseen liittyviä syyllisyydentunteita. Yksi ruuan tärkeistä tehtävistä on nautinnon ja ilon tuottaminen, joten syödessään ihmisen ei pitäisi joutua ajattelemaan, että tekee jotain kiellettyä, tai joutua kokemaan muita hankalia tunteita.

”Syömisenhän pitäisi pikemminkin antaa voimavaroja kuin viedä niitä.”

Nykyisin syömisestä on tullut hankalaa myös sen vuoksi, että varsinkin sosiaalinen media viljelee ravitsemusihanteita. Miten pystyy syödessä nauttimaan ruuasta, jos se on vastoin somen hehkuttamia normeja ja ihanteita?

”Myös suositusten mukaiseen ruokavalioon sopii herkuttelu.”

”Myös ravitsemussuositusten mukaiseen ruokavalioon mahtuu ja sopii herkuttelu. Jos itselle asettaa liian tiukkoja kieltoja ja sääntöjä, voi niistä poikkeaminen vääristää ruokasuhdetta”, Tiia muistuttaa.

Sallivaa täsmäsyömistä

Syömisen tasapaino on jokaisella omanlaisensa. Tasapainoisen ruokasuhteen luominen kaipaa joskus ravitsemusterapeutin apua. ”Kun pääsee tasapainoon, syömisen ilo palaa, ja voi hyvällä omallatunnolla syödä sellaistakin, joka on aikaisemmin aiheuttanut syyllisyyttä”, hän vinkkaa.

Ruokatasapainon tavoittelussa täsmäsyömisestä on apua. Se tarkoittaa sitä, että ruokailee säännöllisesti, riittävästi, monipuolisesti ja sallivasti. Kun nuo neljä tekijää täyttyvät, ei syödessä tarvitse kärsiä syyllisyydestä. Terveys kun ei ole vain ruumiillista, vaan siihen liittyy niin sosiaalinen kuin psyykkinenkin puoli.

”Jos ihminen joutuu aina syödessään kamppailemaan omien rajoittavien ajatustensa kanssa ja potemaan syyllisyyttä joka suupalalla, voiko se edistää kokonaisvaltaista terveyttä?”

Kun löytää lempeyden itseään kohtaan, saa syöminenkin uusia sävyjä. Tiian keväällä julkaistava puurokirja opastaa sallivampaan suuntaan. Hyvän maun lisäksi syömisen iloa lisää se, miltä ruoka näyttää ja tuoksuu. Myös ruokaseura ja ruokailutilanne vaikuttavat: onko ilmapiiri rauhallinen, mitä tapahtui ennen ruokailua ja mitä tehdään sen jälkeen.

Tiia itse rentoutuu parhaiten hyvän ruuan äärellä ystävien kanssa. Yhteinen aamupuuroretki metsään on varma keino puuroilon nostattamiseksi. Hän saattaa kutsua ystäviä myös puurobrunssille, ja onpa hän järjestänyt kolmenkin ruokalajin puuroillallisia.

Tiian puurotili Instagramissa @puurohetkissa

Mainos – sisältö jatkuu alla

Tilaa Kodin Pellervo nyt

Kodin Pellervo on ystävä, jonka seuraan jokainen voi tulla juuri sellaisena kuin on. Jutuistamme välittyy mummolan kiireetön tunnelma, vaikka ne ovat raikkaasti tätä päivää. Elämme leppoisasti ja annamme toistenkin elää.

Mainos päättyy