 
      Marjatinki täyteen
Puolukoiden punertuminen tiesi takavuosina töitä koululaisille. Lasten piti omalla ajallaan poimia koululle marjoja, joista keittäjä valmisti talven mittaan esimerkiksi marjapuuroa. Vieläkö perinne elää?
Vieläkö marjastuskuume polttelee ja löytyykö pakastimesta tilaa?
 
                  Jos vastaus on kyllä, niin mustikkametsä kutsuu, sillä Suomen kotien metsämarjasuosikkia ehtii mattimyöhäisinkin yhä poimimaan. Jopa Etelä-Suomessa, missä tummuvat jo sekä mustikat että elokuun yöt.
”Mustikkaa voi poimia niin kauan kuin marjat pysyvät varvussa eikä pakkanen puraise niitä”, vinkkaa erikoistutkija Rainer Peltola Luonnonvarakeskuksesta.
Etelässä mustikan pääsatokausi – tänä vuonna hyvä ja jopa erinomainen – oli heinäkuussa, mutta pohjoisen myöhäisempi satokausi jatkuu syyskuulle saakka.
”Elokuun loppupuoliskolla kannattaa Etelä-Suomessa etsiä mustikkaa viileiltä kasvupaikoilta, joissa marjat ovat olleet auringonvalolta ja helteeltä piilossa. Esimerkiksi pohjoisrinteiltä ja peitteisistä notkelmista”, Peltola tietää.
Loppukesällä mustikat alkavat vähitellen pehmetä, joten poimuri täytyy jossain vaiheessa vaihtaa sormiin. Moni tosin poimii muutoinkin mieluiten mustikkansa käsin, poimuria hitaammin mutta samalla ehkä meditatiivisemmin.
”Myös marjan suutuntuma muuttuu kesän edetessä. Vähän ylimennyt mustikka kannattaakin usein keittää suoraan hilloksi.”
Mustikka kannattaa sekä hillota että pakastaa pian poimimisen jälkeen, sillä tuore marja ei säily kovin hyvin. Eikä varsinkaan loppukauden vetinen mustikka.
Herkun loppumista metsistä kuitenkaan ei tarvitse pelätä. Mustikkasadosta kerätään talteen Etelä-Suomessa yleensä vain noin kymmenesosa, pohjoisessa sadasosa.

Uusi piha- ja puutarhavuosi kutsuu odotuksineen ja suunnitelmineen!
Pihakalenterin seurassa kunkin viikon, kuukauden ja vuodenajan asiantuntevat vinkit, olennaiset ohjeet ja ihanat kasvi-ideat kulkevat mukana.
224-sivuisessa kalenterissa on runsaasti tilaa omille muistiinpanoille.
Ennakkohintaan 21 € (+ toimituskulut) 14.11. saakka.