Siirry sisältöön

”Jos nukkuu päiväunia, kannattaa ainakin yrittää minimoida haittavaikutukset eli häiriöt seuraavan yön uneen”, neuvoo Timo Partonen, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori.

Haittojen estämiseen on kaksi keinoa. Torkahtaa pitää ensinnäkin ajoissa, viimeistään ennen kello kolmea tai neljää iltapäivällä. Lisäksi uni saa jatkua korkeintaan 20 minuuttia.

”Varttitunti on päiväuniin hyvä nyrkkisääntö ja kellon hälytys hyvä herättäjä.”

Jos lyhyiden nokkaunien sijasta ottaa päivällä tukevat tirsat, menee illalla otollinen nukahtamishetki helposti ohi. Sitten valvottaa ja yöunet jäävät sekä huonolaatuisiksi että liian lyhyiksi.

”Ihminen herää yleensä suhteellisen virkistyneenä, jos saa tietyt univaiheet tietyn pituisina ja tietyssä järjestyksessä”, Partonen selittää.

Herkkä unijärjestelmä saattaa kuitenkin häiriintyä helposti, jos esimerkiksi havahtuu yöllä usein hikoiluun tai käymään vessassa. Kuorsaus puolestaan voi olla merkki uniapneasta ja hengityskatkoksista. Laboratoriokokeilla saadaan selville, johtuuko uupumus esimerkiksi anemiasta ja raudanpuutteesta tai liian korkeista verensokeriarvoista.

”Jos alkaa päivällä torkahdella tai tuntea pakottavaa nukkumistarvetta, kannattaa aina miettiä, mistä väsymys voisi johtua. Onko yksinkertaisesti nukkunut liian vähän tai onko uni ollut liian katkonaista? Vai onko syy ehkä unta häiritsevässä fyysisessä tai psyykkisessä stressitekijässä?”

Päivän väsykohtauksia voi myös yrittää vastustaa. Unetus menee kenties ohi, kun alkaa jutella jonkun kanssa, avaa ikkunan tai piipahtaa ulkona hengittelemässä raikasta ilmaa. Pieni taukojumppa ja venyttely saattavat myös virkistää. Ja joskus auttaa univartti.

Mainos – sisältö jatkuu alla

Tilaa Kodin Pellervo nyt

Kodin Pellervo on ystävä, jonka seuraan jokainen voi tulla juuri sellaisena kuin on. Jutuistamme välittyy mummolan kiireetön tunnelma, vaikka ne ovat raikkaasti tätä päivää. Elämme leppoisasti ja annamme toistenkin elää.

Mainos päättyy