Iäkkään ihmisen kotona moni tapaturma on ehkäistävissä pienin keinoin. Sama järjen käyttö palvelee myös lapsiperheen huushollissa.

Joka kolmas yli 65-vuotias ja joka toinen yli 80-vuotias kaatuu vähintään kerran vuodessa, kertovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilastot. Valtaosa näistä tapaturmista sattuu kodissa tai kotipihassa.

Aiempi kaatuminen altistaa uusille kaatumisille. Suomessa todetaan vuosittain 7 000 lonkkamurtumaa, joista valtaosa johtuu kompastumisista. Pahimmillaan seuraukset ovat kohtalokkaat.

Vanhuuteen kannattaa valmistautua käymällä läpi kodin vaaranpaikat. Riskitilanteita aiheuttavat esimerkiksi repsottavat matot, liukkaat lattiat ja väärällä korkeudella sijaitsevat säilytystilat.

Tamperelainen Aija Heiniö, 66, päätti selvittää riskit varaamalla yksityisen hoivapalvelujen antajan Home Instead Seniorihoivan maksuttoman kodin turvallisuuskartoituksen. ”Olen asunut yksin siitä lähtien, kun mieheni kuoli reilu vuosi sitten. Sairastan verenpainetautia, ja vastikään minulla diagnosoitiin hyvänlaatuinen aivokasvain. Kaikenlainen tuki on siis tervetullutta.”

Aija kertoo, että poika ja tytär pistäytyvät kumpikin pari kertaa kuukaudessa. Seniorihoivan työntekijä hoitaa juoksevia asioita ja auttaa siivouksessa. Kotisairaanhoitaja käy joka toinen viikko tuomassa lääkkeet ja mittaamassa verenpaineen.

”Ruuat valmistan itse, ja leivonta on ykkösharrastus. Ystävän lahjoittamista puolukoista tekaisin juuri marjapiirakan.”

Tukitanko suihkuun, liukuestematto lattialle

Ovikello pirahtaa. Sisään astuu Elina Salonen Tampereen Seniorihoivasta. Tupatarkastus voi alkaa!

Eteisessä on hyvä olla tukeva istuin helpottamaan kenkien pukemista ja riisumista. Aija esittelee kirpputorilta löytämänsä jakkaran, joka täyttää hyvin tehtävänsä. Muutenkin eteistila näyttää toimivalta, koska kulkureitit ovat vapaana sähköjohdoista ja irtotavaroista.

Sitten mennään kylpyhuoneeseen. Aija arvelee, että sen turvallisuudesta löytyy parannettavaa. Elina Salonen suosittelee suihkun lähelle tukitankoa helpottamaan peseytymistä. Toisena vaihtoehtona on käsinojallinen suihkutuoli.

”Tukitanko pitää hankkia itse, mutta suihkutuolin voi lainata maksutta Tampereen kaupungin apuvälineyksiköstä. Jossain vaiheessa hyötyä saattaa olla myös wc-istuimen päälle asennettavasta käsinojallisesta wc-korottimesta.”

Aijan mukaan kylpyhuoneen lattia on märkänä vaarallisen liukas. Elina suosittelee pesutilaan liukuestemattoja. Pesuaineet ja saippuat on syytä säilyttää korissa käden ulottuvilla, mistä ne eivät pääse liukastamaan lattiaa. Saunomiseen kannattaa pyytää avuksi omainen tai ystävä.


Peseytymistiloissa tarvitaan tukitankoja, pytyn koroketta ja liukuestemattoa. Suihkutuoli on käytännöllinen ja lisää mukavuutta.

Liesivahti valvomaan, hätänumerot näkyville

Keittiössä on riittävästi laskutilaa, ja tarvikkeet ovat helposti saatavilla. Aija on siirtänyt kuivauskaapin astiat kahdelle alimmalle hyllylle. Sen sijaan mikroaaltouuni sijaitsee verrattain korkealla.

”Lieteen kannattaisi asentaa liesivahti valvomaan lämpötilaa. Vahti katkaisee virran automaattisesti, jos liesi kuumenee liikaa tai se on liian pitkään päällä.”

Lieden päällä tai lähettyvillä ei pidä säilyttää mitään helposti syttyvää. Aija naurahtaa, että palohälytin on osoittanut herkkyytensä huutamalla joka kerta kun hän rupeaa letunpaistoon. ”Tarkista palohälyttimen toimivuus kuukausittain ja vaihda paristot kerran vuodessa”, Elina opastaa.

Hätänumeroita Aija kertoo säilyttävänsä lääkekaapissa, mutta ehdottomasti parempi paikka niille on jääkaapin ovi. Hätänumeron 112 ja Myrkytystietokeskuksen numeron (09) 471 977 lisäksi muistilapulle pitää kirjata oman terveyskeskuksen tai lääkärin numero sekä omaisten yhteystiedot. Paniikkitilanteessa mieleen saattaa muistua vain taksin numero. Jääkaapin ovessa yhteystiedot ovat etsimättä kaikkien nähtävillä ja nopeasti löydettävissä.

Elina ehdottaa, että Aija lisäisi keittiönpöydän ympärille myös yhden käsinojallisen tuolin, josta on helpompi nousta.


Maton käpristyneeseen kulmaan voi kompastua iästä huolimatta.

Sänky sopivaksi, yövalo käyttöön

Sitten vuorossa on olohuone. Turhat tavarat ja huonekalut on karsittu, siitä pisteitä. Aija kertoo, että puoliso liikkui viimeiset vuotensa rollaattorilla, joten kulkureittien raivaus oli tarpeen.

Elina kiittelee huonekaluja sopivan tukeviksi. Niihin voi tarvittaessa nojata yöllisillä vessareissuilla. Valaistuksessakaan ei ole moittimista. Sen sijaan mattojen liukuesteet eivät ole enää parhaassa terässä. Ne pitää uusia.

”Jossain vaiheessa olisi hyvä harkita myös kynnysten madaltamista tai poistamista. Jos se ei onnistu, kynnyksen kohdalle voi asentaa luiskan.”

Makuuhuoneessa katse osuu maton repsottavaan kulmaan. Siihen kompastuu helposti. Jos maton kulma nousee tai on rispaantunut, kannattaa matto teipata kaksipuolisella teipillä lattiaan.

Elina suosittelee hankkimaan makuuhuoneeseen kunnollisen yövalon. Myös sänky vaikuttaa melko matalalta. ”Sänky on ikäihmiselle liian matala, jos polvet ovat lantion yläpuolella sängyn reunalla istuttaessa. Jos taas jalkapohjat eivät yllä lattialle, sänky on liian korkea.”

Ratkaisu löytyy sängyn jalkojen korottimista. Liian korkeaan sänkyyn pitää puolestaan vaihtaa matalampi runko tai ohuempi patja.

Jollekin haasteena saattaa olla käytössä madaltunut lempinojatuoli, josta on vaikea kammeta itsensä ylös. Ehkäpä olisi aika vaihtaa se uuteen?

Lopuksi viivähdetään hetki valoisalla patiolla, jossa Aijalla oli tapana miehensä kanssa juoda aamukahvit. Nykyisin hän käväisee patiolla tekemässä käsitöitä. ”Tämä ovenpieli kaipaisi tukikahvaa”, hän tuumaa. Elina nyökyttelee vieressä ja ehdottaa pation ovelle myös tukevaa porrasta.

”Omassa tutussa kodissa tulee helposti varomattomaksi. Liikkumalla rauhallisesti voi hankalissakin paikoissa välttyä kompuroinnilta ja kaatumisilta”, Elina sanoo.

ULLA SAIKKONEN, teksti
JYRKI LUUKKONEN, kuvat

Jaa artikkeli