Elokuussa kotimaan matkailuyrityksissä hiljenee, kun lapset ja nuoret palaavat kouluihinsa. Entä jos heidän kesälomansa jatkuisi kuun loppuun?

Inarilainen Margetta Jompan-Tiainen tietää ilman kalenteriakin, koska suomalaiset lapset palaavat kesälaitumilta opinahjoihinsa.

”Koulujen alkaminen näkyy selvästi asiakasmäärissä”, Lemmenjoen Ahkuntuvan matkailuyrittäjä sanoo. ”Peruskoulun ja lukion alkamisesta seuraa elokuussa aina muutamia hiljaisia viikkoja ennen kuin syksyn ruskamatkailukausi alkaa.”

Kun kotimaan matkalaiset palaavat arkeensa, Lapissa liikkuu yhä ulkomaalaisia turisteja, joille elokuu on koulujen ja työpaikkojen kesälomakuukausi. Se ei silti kokonaan korvaa kotimaan perhematkailijoiden kaikkoamista.

”Lisäksi koulut alkavat kesätöiden kannalta pahimmoilleen. Nuoret palaavat kouluun, vaikka ulkomaalaisten palvelemisessa tarvittaisiin työvoimaa elokuun viimeiselle viikolle saakka.”

 

Tuloa ja työpaikkoja

Kun Margetta oli pieni, koulun kello soitti loman päättyneeksi vasta syyskuun alussa. ”Tosin siihen aikaan meillä oli lauantait koulua ja siksi kesäloma pidempi.”

Syyskuu koulun käynnistymisaikana voisi silti Margetan mielestä toimia myös nykyään. ”Samaa mieltä ovat monet asiakkaat, joiden kanssa olen asiasta puhunut.”

Nyt myös työ- ja elinkeinoministeriö katselee lomakalenteria samoin aatoksin. Ministeriö selvitytti viime keväänä, miten koulujen kesäloman siirtäminen kahdella viikolla eteenpäin vaikuttaisi matkailuelinkeinoon.

”Matkailukysyntä kasvaisi, mikä lisäisi tuloa ja työllisyyttä. Matkailuala saisi lisätuloja arviolta yli 200 miljoonaa euroa ja lisätyötä 1 300 henkilötyövuoden verran”, ministeriön matkailuasiantuntija Sanna Kyyrä esittelee selvityksen tuloksia.

Selvityksestä sateli kiitosta, mutta myös kritiikkiä, että pitäisikö koululaisten lomat säätää yhden elinkeinon mukaan.

”Näiltä kriitikoilta unohtuu, että ministeriön tarkoitus oli selvityksellä nimenomaan lisätä keskustelua ja tuoda esille siirron vaikutuksia kansantalouteen yhden elinkeinon näkökulmasta. Seuraavaksi tulisi selvittää kattavasti siirron vaikutukset koulumaailmaan.”

 

Voimia kevätlomasta

Kun tämä lehti ilmestyy, sisarukset Adele, 7, Elena, 9, ja Leo, 11, Tuusa ovat Muuramessa pakkailleet koulureppujaan viikon verran. Heidän äitinsä, luokan- ja musiikinopettaja Minna Tuusa puolestaan asteli työpaikalleen Kuoreveden kouluun Jämsässä jo ennen kuin lapset omaan kouluunsa.

Sekä äiti että lapset olisivat mieluusti vielä jatkaneet kesälomailua. Saman toiveen Minna kuulee oppilailtaan joka syksy.

”Lapset ovat syyslukukauden alussa koulussa vielä ihan lomatunnelmissa, varsinkin jos ulkona jatkuvat hyvät kesäsäät. Lisäksi tuntuu, että koulun alku aikaistuu vuosi vuodelta. Nyt opiskelu alkoi Jämsässä kahdeksas ja Muuramessa yhdeksäs päivä elokuuta.”

Sekä opettajana että äitinä Minna Tuusa on nähnyt, että kesäloman alkamista ei voi yksinkertaisesti vain lykätä kesäkuun puoliväliin. Lapset ja nuoret eivät jaksaisi ylipitkää kevätlukukautta.

”Jo huhti–toukokuussa huomaa, että lapset ovat hirmu uupuneita talven opiskelusta. Jotta kesälomaa voisi siirtää eteenpäin, pitäisi koko kouluvuoden työ- ja loma-aikoja tarkastella uudella tavalla. Esimerkiksi huhtikuussa koulutyössä voisi olla pidempi katkos kuin muutama pääsiäislomapäivä.”

 

Ulos luokista

Huhtikuun tai vapun tienoon lomajakso olisi Margetta Jompan-Tiaisen mukaan mieleinen monille matkailuyrittäjille. Jos lapsilla ja nuorilla olisi kevätvapaata huhti–toukokuussa vaikkapa viikko kuten talviloma-aikaan helmi–maaliskuussa, se toisi matkailuyrityksiin lisäkysyntää.

”Esimerkiksi Pohjois-Suomessa hiihtokausi voi tuolloin vielä hyvinkin jatkua.” Kesäkuiset kouluviikot saattaisivat myös lisätä matkailua, totesi ministeriön selvitys. Koululaisryhmillä olisi silloin hyvä tilaisuus tehdä retkiä ja opintomatkoja.

”Uusi opetussuunnitelma mahdollistaa monenlaista uutta ja suosii luokkahuoneen ulkopuolelle tapahtuvaa opetusta. Kaikelle sellaiselle kesäkuu olisi hyvää aikaa”, Minna Tuusa ajattelee. Hän ajoittaisi niin ikään opettajien koulutus- ja suunnittelupäivät kesäkuuhun, eikä vasta elokuuhun juuri ennen koulun alkua.

”Kesäkuussa koulussa voitaisiin jo ennen lomia valmistautua seuraavan kouluvuoteen. Silloin opettajakin tietäisi loman alussa, mitä syksyllä työpaikalla on odottamassa. Se helpottaisi niin lomailua kuin töihin paluutakin.”

 

Kylmästä lämpimään

”Jokaisen aurinkoisen päivän pitäisi olla lomapäivä!”

Näin Minna Tuusan lapsikolmikko vastasi, kun äiti kysyi heidän mielipidettään parhaasta kesäloma-ajasta.

”Sää on tärkeä syy, miksi kesäloman siirtämistä kannattaisi harkita. Keski-Suomessa elokuu tuntuu kesäisemmältä ja lämpimämmältä kuin kesäkuu.”

Lähes tuhannen kilometrin päässä Margetta on samaa mieltä kuin Minna: elokuussa Lapinkin lomasää on parempi kuin kesäkuussa.

”Kesän alussa pohjoisessa on aika kylmää ja märkää. Sikäli koululaisten loma menee meillä kesäkuussa vähän hukkaan. Myös matkailijat seuraavat säätiedotuksia, eikä kesäkuu innosta heitä vielä liikkeelle. Elokuussa sen sijaan on usein alkukesää lämpimämpää. Silloin ei enää ole juuri mäkäräisiäkään, joten lasten olisi mukava lomailla ja matkailijoiden vaeltaa ja kalastella.”

Ministeriön selvityksen tekijät eivät löytäneet lomasäästä merkittäviä eroja. Ilmatieteen laitoksen 30 vuoden katsausten perusteella he arvioivat, että jos lomaa siirrettäisiin ja se kuluisi kunkin omalla asuinseudulla, noin 70 prosentilla suomalaisista olisi hivenen lämpimämpää, mutta he saisivat myös sadetta hiukan enemmän. Selvitys suosittelee kuitenkin perehtymään säähän alueellisesti vielä lisää.

 

Entä yhteishaku?

Kesälomien siirtäminen ei onnistu aivan pikaisesti, sillä se vaatisi lakimuutoksen. ”Tarvittaisiin myös eri ministeriöiden välisiä keskusteluja, sillä loma-aikoihin liittyy paljon kansallisia ja hallinnollisia aikatauluja”, Sanna Kyyrä selittää.

Kevätlukukauden loppumiseen ja päättötodistuksiin kietoutuvat esimerkiksi valinnat peruskoulun ja lukion jälkeisiin opintoihin. Ne ovat nuorten tulevaisuudelle isoja asioita.

”Suomen lukiolaisten liitto on muistuttanut, että jos siirretään kesälomia, koko muunkin paketin eli ylioppilaskirjoitusten ja yhteishaun on liikuttava, jotta nuorille jää aikaa valmistautua pääsykokeisiin”, Sanna Kyyrä kertoo. Hän uskoo keskustelun loma-ajoista edelleen vilkastuvan.

”Elinkeinoministeri Mika Lintilä toivoo, että asia voisi olla esillä viimeistään seuraavissa hallitusneuvotteluissa.”

Jaa artikkeli