Jalkapohja vilkkui mummun neulomasta villasukasta, mutta sitten Elina Helminen tarttui neulaan ja lankaan. Pian reiän tilalle ilmestyi kaunis paikka, jossa perinteinen ristikkoparsimus sai viereensä ketjupistoja. Ja sukkapari jatkaa elämäänsä uudenlaisena.

”Itse osaan juuri ja juuri neuloa sukkia, mutta niiden korjaamisesta olen aina tykännyt. Näkyvä paikkaaminen, englanniksi visible mending, on nyt kuuma trendi maailmalla, mutta minulle jo äiti ja isoäiti opettivat tekstiilien kunnostamisen arvoa ja sitä, ettei paikatussa vaatteessa ole mitään hävettävää”, Turun Taitokeskuksen erikoisneuvoja kertoo.

Asenne osoittautui kullanarvoiseksi, kun Helmisen perhe aikanaan kasvoi kolmella pojalla. Reikiä, repeämiä ja resuisia housunpolvia riitti, ja aikuiset pojat saattavat edelleen tuoda farkkujaan äidille korjattavaksi.

”Myös takkeja ja laukkuja olen paikannut ja omat lempikangaskenkäni kahteenkin kertaan. Isoäidin kutomat pellavaiset laudeliinat pelastuivat parsimalla ja rikkinäiset räsymatot uusin kuteita pujottelemalla.”

Tänä vuonna Helmisen parsimis- ja paikkaustaitoja voi ihailla Taitoliiton opetusmateriaaleissa, sillä liitto valitsi parsimisen ja paikkaamisen vuoden käsityötekniikaksi.

”Parsiminen ja paikkaaminen on helppoa, eikä siihen tarvita erityisiä työvälineitä, vaan lähinnä lankaa, neuloja ja tilkkuja. Harjoittelemalla aloittelijakin oppii nopeasti tekemään niin kauniita paikkoja, että niitä voi ylpeänä esitellä muille.”

Korjaaminen on Helmisen mielestä usein myös luovaa. Paikasta tai parsimuksesta voi halutessaan loihtia lähes pienen taideteoksen.

”Parasta on se, ettei hyvää tekstiiliä tarvitse heittää pois pienen vian takia. Paikkaamalla voi vastustaa kertakäyttökulttuuria ja samalla myös vähän vastata ilmastokysymykseen.”

Ohjeita: taito.fi > käsityöohjeet > vaatehuolto

 

5 x Paikkaamaan

1. Sienellä

Sienestäjän oppaassa sitä ei esitellä, mutta kokenut parsija poimii kaupasta parsinsienen. Se on yleensä puinen, sienen mallinen ja ehkä jopa kärpässienen näköinen. Kun reiän asettelee sienen lakin päälle, parsittavan kohdan käsittely helpottuu. Myrkytystä sienestä ei saa, mutta parsimiskuume voi iskeä.

2. Tylpästi

Paras neula parsimiseen on tylppä, koska se ei revi langansäikeitä kuten terävä neula. Jos kotoa ei tarpeen tullen löydy tylppää neulaa, Elina Helmisellä on korvauskikka: parsia voi myös neulan tylppä silmäpää edellä.

3. Kirjavasti

Neule saa ihan uuden ilmeen, jos ei yritäkään käyttää vaatteen väristä lankaa, vaan antaa värien kirjon loistaa. Ja erilaisten tekniikoiden: Ketjupistoilla syntyy silmukan näköistä jälkeä ja pykäläpistolla hunajakennomaista. Paikan voi virkata tai neuloa erikseenkin ja sitten ommella kiinni.

4. Japanista

Trendikäs mutta samalla ikivanha kansainvälinen tuulahdus paikkaamiseen tulee Japanista. Boro-tilkkupaikkauksessa laitetaan kangastilkkua toisen päälle, ja ne kiinnitetään sashiko-etupistokirjonnalla. Ihanalta näyttää ja internet opettaa.

5. Loistamaan

Syyspimeässä Suomessa paikka saa mielellään vaikka loistaa. Heijastavasta langasta, nauhasta tai kankaasta löytyy sopivaa materiaalia niin myssyyn kuin kenkään, takkiin tai laukkuun, tarraliimalla tai ilman. Lisäksi tosin tarvitaan myös ihan oikea heijastin!

Jaa artikkeli