Sadonkorjuun aika saa jalkoihin vipinää. Mieli tekee metsään: marjaan, sieneen tai ihan vaan nautiskelemaan. Suuret puut, syksyisen metsän tuoksu ja äänet. Niiden keskellä on hyvä olla.

Valokuvaajana ihastelen sienten ulkoasua – värien ja muotojen kirjo on loputon. Kun pötköttelen sammalmatolla ja sihtailen valko­villaseitikkien itiöemiä kameran läpi, allani käy melkoinen kuhina. Vain neliömetrin alueella maaperässä risteilee tuhansia kilometrejä sieni­rihmastoa. Se on olennainen osa metsää sen ekosysteemien terveyden ja monimuotoisuuden ylläpitäjänä.

Puun juuristoon levittäytynyt sieni­rihmasto tehostaa puun veden ja ravinteiden saantia. Vastavuoroisesti sieni saa puulta sokereita ja vitamiineja, joita se ei itse tuota.

Piilossa katseilta jauhaa myös maailman mahtavin jälleenkäsittely­laitos. Sienirihmasto pilkkoo kuolleen orgaanisen aineen ravinteiksi ja laittaa ne kiertoon. Ilman sieniä hukkuisimme jätteisiin. Ilman sieniä ei syntyisi uutta elämää. Ilman sieniä ei olisi metsiä.

Jaa artikkeli