neljälle

1 grillauslankku (kaupoissa myydään setriä, itse voi tehdä esim. lepästä tai koivusta)
600–700 g lohi- tai kirjolohifilee
suolaa ja mustapippuria
hyvää öljyä
pikku nippu timjamia
loraus soijakastiketta ja sitruunamehua

Lankuttaessa lohesta tulee mehevä ja hiukan savuinen. Valmiit grillilankut ovat setriä, mutta itsekin sellaisen voi tehdä. Noin puolitoista senttiä paksun laudan pitää olla täysin käsittelemätöntä puuta, jotta siitä ei irtoa mitään myrkyllistä ruokaan.

Liota lankkua ennen grillaamista vedessä vähintään pari tuntia. Leikkaa lohi annospaloiksi. Mausta soijalla, sitruunalla, suolalla ja pippurilla sekä revi päälle muutama timjaminlehti. Sytytä grilli. Kun noin 80 prosenttia hiilistä on saanut harmaan nukan, on aika aloittaa. Nosta lauta ensin tyhjänä grilliin, että saat paistopintaa paahdettua. Ota siihen tummat raidat, käännä lankku ja nosta kalapalat väljästi puulle.

Grillaa kannen alla. Jos laudan reunat tahtovat syttyä, sammuta vedellä esim. veteen kastetun grillisudin tai muun pienen vesipirskauksen avulla. Nosta lankku grillistä hetkeä ennen kuin liha on täysin kypsää, sillä kypsyminen jatkuu kuumalla lankulla grillistä poistamisen jälkeenkin. Nosta lankku tarjoiluastiaan ja kiidätä koko komeus pöytään.

Tämän ja paljon muita kesäisiä reseptejä löydät painetusta kesä-heinäkuun 2019 Kodin Pellervosta. Tilaajille koko lehti on luettavissa myös E-arkistossa www.pellervo-e-lehti.fi.

Jaa artikkeli