Kesällä sattuu ja tapahtuu, kun liikutaan luonnossa ja puuhastellaan mökillä. Oma apu riittää moniin haavereihin. Hätätapauksessa soita numeroon 112.

Tikku sormessa tai jalkapohjassa on tavallisimpia kesän haavereita. Jos saat tikusta otteen pinseteillä, se on helppo vetää pois.

Pienet ja hankalassa paikassa olevat tikut kannattaa poistattaa lääkärin vastaanotolla. Lääkärille on syytä mennä myös silloin, kun tikkupaikka tulehtuu. Tulehduksen merkkejä ovat voimistuva kipu, märkiminen ja laajeneva punoitus.

Alle kahden senttimetrin mittaiset, pinnalliset haavat hoituvat kotikonstein. Puhdista haava parin tunnin sisällä juoksevalla vedellä hiekasta ja muusta liasta, sillä huonosti hoidettu haava on riski jopa erittäin pahalle infektiolle.

Pyri saamaan haavan reunat hyvin yhteen perhosteipillä tai laastarilla. Mene lääkäriin, jos haava on hyvin repaleinen, syvä tai likainen tai jos verenvuoto ei tyrehdy 20 minuutin painamisella. Myös eläinten ja ihmisten puremat on syytä hoitaa lääkärin vastaanotolla, samoin haavat kädessä ja kasvoissa. Tarkista, että jäykkäkouristusrokote on voimassa.

 

Lievittävä pakastepussi

Nyrjähdyksen ensihoitoon tepsii kolmen K:n sääntö: kompressio eli puristus, kohoasento ja kylmähoito.

Purista vammakohtaa heti käsin tai pyydä apua. Nosta vammautunut raaja kohoasentoon sydämen yläpuolelle. Viilennä vamma-aluetta 20 minuuttia esimerkiksi pakastimesta otetulla sekavihannespussilla tai pikakylmähauteella tai. Älä laita jäistä pussia suoraan iholle, vaan kääri ensin sidettä kipukohtaan.

Hyttysenpistojen aiheuttamiin paukamiin ja hillittömään kutinaan tehoaa antihistamiini. Kivuliaasta paarman puremasta voi tulla allergiareaktiona nokkosihottumaa ja runsasta turvotusta. Ne hoituvat antihistamiinilla tai tarvittaessa kortisonitableteilla. Paarmojen ja mäkäräisten puremiin on hyvä sivellä hydrokortisonivoidetta, jota saa apteekista ilman reseptiä.

Ampiaisen pisto tekee aina kipeää ja aiheuttaa myrkkyreaktion, josta syntyy punainen, kutiseva ja turvonnut paukama. Paras ensiapu kipuun ja turvotukseen on kylmä kääre. Lisäavuksi voi ottaa antihistamiinia tai hydrokortisonia.

Pistiäisallergisille ampiaisen tai mehiläisen pisto voi olla hengenvaarallinen. Jos hengitys vaikeutuu tai nielu turpoaa, soita hätänumeroon 112. Jos tiedät olevasi pistiäisallerginen, pidä aina mukana lääkärin määräämää adrenaliinikynää, jota käytetään ensihoitona analyfaktisessa sokissa.

Myös useat pistot kaulan ja pään alueelle voivat olla vaarallisia, vaikka allergiaa ei olisikaan.

 

Kyyn purema lääkäriin

Kyyn pisto vaatii aina lääkärin hoitoa. Ihossa näkyy yleensä kaksi pientä pistosreikää 3-4 millin päässä toisistaan. Puremakohta on turvonnut ja kipeä, ihon väri voi muuttua sinipunaiseksi. Myöhäisoireina voi tulla oksentelua, päänsärkyä, ripulia ja voimakasta heikotuksen tunnetta.

Pidä raaja paikallaan kohoasennossa. Jos purema on jalassa, jalka lastoitetaan ja pureman saanut on hyvä kantaa pois paikalta. Kyypakkauksen hydrokortisonitabletteja voi antaa ensihoidoksi, joskaan niiden tehosta ei ole saatu tutkimuksissa täyttä varmuutta. Sen sijaan tulehduskipulääkkeet ovat kiellettyjä.

Yleensä kyy pakenee ihmistä, mutta yllätettynä tai uhattuna se saattaa purra. Puremalta voi suojautua pitämällä pitkävartisia saappaita.

 

Punkkitarkastus tavaksi

Tärkeintä on ehkäistä punkin purema ennalta. Luonnossa liikkuessa kannattaa käyttää pitkähihaisia ja -lahkeisia vaatteita. Ulkoilun jälkeen tee aina punkkitarkastus, kissoja ja koiria unohtamatta.

Kun löydät ihoon kiinnittyneen punkin, vedä se kiertävällä liikkeellä pois. Käytä apuna apteekin punkkipihtejä tai pinsettejä. Jos pureman ympärille ilmestyy leviävä ihottuma tai tulee flunssankaltaisia oireita, on syytä mennä lääkäriin.

Punkit levittävät kahta tautia: puutiaisaivotulehdusta ja borrelioosia. Borrelioosia hoidetaan antibiooteilla. Puutiaisaivotulehdukseen ei ole täsmälääkettä, mutta sitä vastaan on rokote. Puremaa ei kannata kuitenkaan säikähtää, sillä kaikki punkit eivät kanna näitä tauteja.

 

Palovamma haaleaan veteen

Yleisimmin palovamman aiheuttaa kuuma vesi. Ensimmäisen asteen palovammassa iho on punoittava ja kivulias. Käsivartta pienemmät ensi-asteen palovammat on mahdollista hoitaa kotona. Upota palanut alue huoneenlämpöiseen veteen 10–20 minuutiksi.

Toisen asteen palovamma ulottuu ihon syvempiin kerroksiin. Vaurioituneella alueella on turvotusta, kipu on voimakasta ja iholle muodostuu rakkuloita. Rakkuloita ei saa puhkoa. Peitä vaurioitunut kohta rasvasidoksella. Ota tarvittaessa kipulääkettä, kuten parasetamolia. Paraneminen kestää yleensä pari kolme viikkoa.

Hakeudu hoitoon, jos toisen asteen palovamma on kämmentä suurempi tai kärsit kolmannen asteen palovammasta. Kolmannen asteen palovamma ulottuu kaikkien ihokerrosten läpi, jopa syvempiin kudoksiin. Hermopäätteiden tuhoutumisen takia alue on tunnoton, mutta ympärillä oleva iho voi olla hyvin kipeä. Vamma-alue on harmaa, valkea tai tumma. Lasten palovammat kannattaa hoidattaa lääkärillä.

 

Suojaan helteeltä

Vältä ulkona olemista päivän kuumimpaan aikaan. Hakeudu varjoon.

Juo päivässä 2,5 litraa vettä, jossa on ripaus suolaa tai sokeria. Tiedät juoneesi liian vähän, jos suusi on kuiva, virtsaamistarve vähenee ja virtsan väri on muuttunut tummemmaksi.

Syö kevyesti. Vältä myös alkoholia ja kofeiinia, sillä ne kuivattavat elimistöä.

 

Tippoja kesäkorvaan

Ahkera uiminen altistaa äkilliselle korvakäytävän tulehduksille. Siksi vaivaa kutsutaan kesäkorvaksi. Syynä on veden pääseminen toistuvasti korvakäytävään. Tulehdusriskiä lisää korvan kaivelu pumpulipuikolla. Merkittävin oire on kipu.

Vaivaa voi yrittää estää laittamalla korvaan ennen ja jälkeen uimisen alkoholisuihketta, jota saa apteekista ilman reseptiä. Voit myös suojata korvat uimalakilla tai korvatulpilla.

Korvakäytävän tulehdus vaatii usein lääkärin hoitoa. Tulehdus paranee korvatipoilla.

 

Asiantuntijana yleislääkäri Emilia Lagus Terveystalosta.

Jaa artikkeli