Jalka- ja kynsisilsa ovat pieniä mutta kiusallisia vaivoja, jotka jäävät helposti tunnistamatta ja hoitamatta. Lääke karkottaa jalkasienen nopeasti, mutta kynsiin voi tarvita pitkän kuurin.

Silsasieniä eli dermatofyyttejä on kaikkialla missä ihmisiäkin, ja sieni-infektiot ovat yleisiä.

”Miehillä infektioita on runsaammin kuin naisilla, mutta naisilla useammin kynsissä kuin miehillä”, jalkahoitaja, kouluttaja Pirjo Hatzi­toliou tiivistää.

Jalkasieni voi tarttua yleisistä suihku- ja pesutiloista. Hatzitolioun mukaan helpoiten sienen saa kuitenkin vetämällä jalkaansa kengät, joiden omistajasta tai tämän varpaiden ja ihon kunnosta ei ole tietoa.

”Moni sieni-infektio on lähtöisin mustikkaretkestä mummon saappaissa.”

Kynsisieni ei tartu helposti, mutta huonolla tuurilla senkin voi saada julkisista tiloista, joissa on paljon kosteutta, kuten uimahalleista tai yleisistä suihkuista.

 

Näyte tuo varmuuden

Kynsisieni eli kynsisilsa on verrattain tavallinen vaiva, jota on arviolta 11 prosentilla aikuisista. Eniten sitä löytyy ikäihmisiltä ja aktiivisilta liikunnan harrastajilta. Immuunipuolustusta heikentävät sairaudetkin voivat altistaa sieni-infektiolle.

Hatzitolioun mukaan kynsisieni jää helposti tunnistamatta.

”Jalkahoidon satunnainen asiakas saattaa todeta, että hänellä on aina ollut tällainen vaiva. Eräällä naisasiakkaallani oli ollut kynsisieni parikymmentä vuotta, koska hän oli luullut, ettei sitä voi hoitaa mitenkään. Vaikka kynnet olivat ehtineet haurastua pahoin, ne onnistuttiin saamaan kuntoon.”

Tavallisin on varpaankynnen kärjestä tai sivusta alkava sieni-infektio. Kynnen väri muuttuu pikku hiljaa vaaleaksi tai kellertäväksi. Vähitellen kynsi haurastuu ja paksuuntuu. Hoitamattomana sieni voi tuhota kynnen joko osittain tai kokonaan. Tulehdus saattaa levitä myös ympäröivään ihoon.

Monet sairaudet – esimerkiksi psoriaasi ja punajäkälä – voivat aiheuttaa samantapaisia oireita, joten diagnoosi varmistetaan sieninäytteellä. Tarvittaessa voi sitä ennen käydä jalkahoitajalla ohennuttamassa silsan kurittamat kynnet, koska se helpottaa näytteen ottoa.

”Lääkäriin kannattaa mennä heti, kun herää epäilys tartunnasta. Jos muutoksia on vasta yhdessä tai parissa kynnessä ja hoito aloitetaan nopeasti, voidaan saada hyviä tuloksia.”

 

Desinfiointisuihketta kenkiin

Kynsisienen hoito vaatii sinnikkyyttä. Kynnen kärkiosan sieni-infektio hoituu joskus pelkällä lääkärin määräämällä lääkekynsilakalla, mutta laajalle levinneeseen kynsisieneen se ei tepsi.

Tehokkain hoito on suun kautta otettava reseptilääke, mutta senkään tulokset eivät ole aivan sataprosenttisia. Yleisimmät sienilääkkeet ovat terbinafiini ja itrakonatsoli. Hoitokuuri kestää vähintään kolme kuukautta ja sitä voidaan pidentää tarpeen mukaan. Joillakin voi viedä kokonaisen vuoden ennen kuin kynsisieni saadaan hoidettua pois päiviltä.

Tablettihoidot rasittavat maksaa.

”Kaikki lääkkeet puolittuvat maksassa, niin myös sienilääke. Vaikutus kestää vain kuurin ajan, ja maksa palaa normaaliin tilaan sen jälkeen. Usein lääkäri varmistaa maksa-arvot ennen lääkityksen alkua ja pyytää kontrolliverinäytteen kuukauden päästä. Näin tiedetään, että maksa on kunnossa.”

Apteekissa myytävillä itsehoitotuotteilla ei ole suurta merkitystä kynsisilsan hoidossa.

Vanhoista sukista on syytä luopua kynsisienen jälkeen. Hatzitoliou neuvoo myös desinfioimaan kengät desinfiointisuihkeilla. Niitä voi ostaa jalkahoitoloista ja apteekeista.

”Yhtä tärkeää on varmistaa muiden perheenjäsenten jalkojen kunto ja hoidattaa ne tarvittaessa.”

 

Vanhat sukat vaihtoon

Jalkasilsa on kiusallinen vaiva, joka voi edetä pitkälle ennen kuin sen huomaa. Rihmasienten aiheuttama silsa lähtee usein liikkeelle kahdesta reunimmaisesta varvasvälistä. Ensioireina on punoitusta, hilseilyä, halkeilua ja kutinaa.

Jalkasieni voi levitä myös muihin varvasväleihin. Joskus sitä on jalkapohjassakin rakkuloina, hilseilynä ja halkeiluna. Pitkälle edennyt jalkasieni voi tarttua myös kynsiin.

”Aina oireita ei tunnista sieneksi. Moni saattaa luulla, että kyse on vain ihon kuivuudesta”, Hatzitoliou kertoo.

Apteekin käsikauppalääkkeillä varvasvälisieni paranee yleensä kolmessa neljässä viikossa. Apteekista saa myös lääkettä, jota laitetaan vain kerran jalan iholle ja joka parantaa silsan viikossa. Lääkäriin kannattaa hakeutua, jos jalkasieni ei häviä omahoito-ohjeilla.

”Sieninäyte on silloin paikallaan, sillä monet muut ihotaudit aiheuttavat samantyyppisiä oireita. Hyviä tuloksia saadaan yleensä muutamassa viikossa paikallishoidolla sekä suun kautta otettavalla reseptilääkkeellä.”

Sukat Haztitoliou kehottaa hävittämään lääkekuurin alkaessa ja ostamaan tilalle uudet. Kengät desinfioidaan.

”Jos kengät ovat vanhat ja umpinaiset ja niissä on ollut paljas jalka ilman sukkaa, suosittelen kenkien vaihtamista uusiin.”

 

Omat suihkutossut käyttöön

Kosteat, suljetut ja lämpöiset olosuhteet edistävät sieni-infektioiden puhkeamista. Silsat muhivat hikisissä urheilukengissä tai tiiviissä jalkineissa, joita käytetään esimerkiksi työssä pitkiä aikoja yhteen menoon. Parasta jalka- ja kynsisilsan ehkäisyä onkin tarjota varpaille olosuhteet, joissa sienet eivät viihdy.

Hengittävissä sukissa ja kengissä jalat voivat hyvin. Kenkiä kannattaa myös vaihtaa riittävän tiheästi niin, että ne ehtivät kuivua kunnolla käyttökertojen välillä. Jalat tulee pestä päivittäin ja kuivata huolella myös varpaiden välit. Varvasvälien hautumista voi ehkäistä puhdistetulla lampaanvillalla tai talkilla, joita saa apteekista tai jalkahoitajilta.

”Jalkasieni pesiytyy helpoimmin rikkinäiseen ihoon. Siksi jalkapohjien iho kannattaa pitää mahdollisimman hyvässä kunnossa. Rikkinäiset varvasvälit voivat myös altistaa erilaisille bakteeritulehduksille, kuten ruusulle.”

Yleisissä kosteissa tiloissa kannattaa aina käyttää omia suihku- tai uintitossuja.

Lähteenä myös Terveyskirjasto

Jaa artikkeli