kuudelle

1,2 kg naudan etuselkää, rintaa tai lapaa
2 sipulia
10 valkosipulinkynttä
2 porkkanaa
2 varsisellerin vartta
1 palsternakka
1 pullo huokeaa punaviiniä
100 g pekonia
200 g metsä- tai herkkusieniä
3 rkl voita
3 rkl vehnäjauhoa
3 rkl tomaattipyreetä
suolaa ja mustapippuria
tuoretta timjamia, rosmariinia, salviaa ja persiljaa
muutama laakerinlehti
öljyä paistamiseen

Leikkaa lihat reiluiksi paloiksi (noin neljä senttiä kanttiinsa). Ruskista huolella muutamassa erässä öljyssä paistinpannulla. Mausta suolalla ja pippurilla ja siirrä pataan.

Ruskista suikaloitu pekoni. Lisää paloitellut juurekset samaan pannuun, mausta ja kaada pataan lihojen päälle.

Lohkaise voi pannulle, ruskista sienet ja ripottele vehnäjauhot päälle. Sekoita ja lisää ensin tomaattipyree, sitten viini. Kaaputtele hyvät maut paistinlastalla pannusta liemeen.

Kumoa pannun sisältö pataan muiden ainesten päälle. Lisää tarvittaessa vettä kunnes kaikki ainekset peittyvät. Mausta yrteillä, suolalla ja laakerinlehdillä sekä muutamalla pippurilla.

Nosta pata 150-asteiseen uuniin ja anna muhia 3 tuntia kannen alla. Kun lihat ovat pehmeitä ja pata muhkean maukas, tarkista kastikkeen koostumus ja maku. Jos liemi on liian laihaa, tee vielä pieni vehnäjauhosuurus esim. ruokalusikallisesta vehnäjauhoja ja tilkasta vettä. Pyöräyttele suurus pataan ja anna hautua vielä hetken. Lisää suolaa ja mausteita tarpeen mukaan.

Jaa artikkeli