Pasha haudutetaan tiiviiksi ja täyteläiseksi. Suloisissa pikkupalleroissa maistuu paahdettu manteli, appelsiininkuori ja aprikoosi.

10 pikkupalleroa

100 g voita
500 g maitorahkaa
2 munaa
1 dl sokeria
2 appelsiinin raastettu kuori
40 g mantelirouhetta tai -lastuja
4–5 kuivattua aprikoosia
1 dl vispikermaa
1 ½ m sideharsoa (tai 5 kpl Carita-bioliinaa)
narua

Paahda mantelirouhe tai -lastut kullanruskeaksi 175 asteessa uunissa tai paistinpannulla miedolla lämmöllä. Vahdi koko ajan, etteivät pääse palamaan. Etenkin lastut paahtuvat hetkessä.

Raasta kuori appelsiineista. Pilko aprikoosit terävällä veitsellä

Sulata voi miedolla lämmöllä kattilassa. Sekoita munat, maitorahka, appelsiininkuoret ja sokeri toisessa astiassa. Lisää rahkaseos voihin.

Ala kuumentaa pashamassaa miedolla lämmöllä koko ajan pohjaa myöten sekoittaen. Kun pashamassa hieman sakenee ja siinä näkyy kypsän munan hitusia, nosta kattila liedeltä ja vie kylmään (vaikkapa hankeen). Kiehumaan pashamassaa ei saa päästää.

Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää se täysin jäähtyneeseen pashamassaan. Lisää myös mantelirouhe tai -lastut sekä pilkotut aprikoosit.

Leikkaa sideharso noin 30 x 30 sentin palasiksi. Voit käyttää myös Carita-liinoja, ne ovat elintarvikekelpoisia. Puolita Carita-liinat.

Ota syvä lautanen pashakattilan viereen. Laita valutusliina lautaselle ja nosta sille puolitoista ruokalusikallista pashamassaa. Kokoa liinan reunat yhteen ja sido se langalla niin, että pashamassa muodostaa suloisen pikku pallon.

Jätä naruun häntää, jotta saat sen solmittua valutusorteen (esim. henkari toimii hyvin). Jatka kunnes koko pashamassa on käytetty.

Massan voi toki yhtä hyvin valuttaa perinteisessä pashamuotissa, suodatinpaperilla vuoratussa kahvisuodattimessa tai liinalla vuoratussa siivilässä.

Vie pasha valumaan viileään. Järjestä valutusastia alle. Anna valua ja maustua viileässä vuorokauden verran.

Pura paketit ja tarjoa pallerot kastikkeen kera. Jos säästät osan myöhemmäksi, pakkaa ne astiaan harsokääreissään. Säilytä jääkaapissa.

 

Pashan kastike

1 prk (n. 300 g) sileää tyrni- tai aprikoosihilloa
1 appelsiinin mehu
tyrnimarjoja ja / tai appelsiinilohkoja

koristeeksi
keltaista marja- tai mantelirouhetta

Sekoita kastike notkistamalla hilloa appelsiinimehulla. Leikkaa toinen appelsiini kalvottomiksi lohkoiksi terävällä veitsellä (voit kerrata tekniikan tästä videosta).

Kokoa annos niin, että valuta kastiketta lautaselle. Lisää muutama tyrnimarja, ja sen kanssa tai vaihtoehtoisesti voit käyttää appelsiinilohkoja. Korista kuivatuilla keltaisilla marjoilla tai mantelirouheella.

Vinkki! Kuivaa pakastetut tyrnit itse joko hyötykasvikuivurissa tai liinan päällä ilmavasti lämpöisessä paikassa. Kourallinen tyrnejä riittää koristeeksi koko satsiin.

Tyrnit ovat hyvin mehukkaita, joten kuivuritta kuivaamiseen kannattaa varata aikaa jopa pari kolme vuorokautta.

Jaa artikkeli