16 kpl

alkutaikina
1 pussi kuivattua hapanjuurta, dr. Oetker tai 60 g elävää leipäjuurta
1 dl vettä
1 dl vehnäjauhoja

rinkelitaikina
5 dl vettä
14–15 dl durum-vehnäjauhoja
1 rkl suolaa
½ dl leipäsiirappia

keittämiseen
vettä
1 rkl soodaa

päälle
unikon- tai seesaminsiemeniä
kuivamausteita

UUNIN lämpö 225°

ALKUTAIKINA Sekoita kuivattu hapanjuuri ja kädenlämpöinen vesi. Anna seoksen tekeytyä huoneenlämmössä puolisen tuntia. Sekoita juureen vehnäjauho ja anna seistä pöydällä noin tunti, kunnes seos on kaksinkertaistunut.

RINKELITAIKINA Sekoita rinkelitaikinan ainekset: jauhot, alkutaikina, viileä vesi, suola ja siirappi. Vaivaa taikinaa koneella 5 minuuttia tai käsin 10–15 minuuttia.

TEKEYTYMINEN Peitä taikinapallo kelmulla huolellisesti, jotta taikina ei pääse kuivumaan. Kohota huoneenlämmössä 8–12 tuntia tai jääkaapissa korkeintaan 24 tuntia.

LEIPOMINEN Jaa taikina 16 osaan ja anna levätä 10 minuuttia peitettynä. Muotoile rinkelit: rullaa taikinapalat sileäksi pötköksi ja nipistä päät yhteen. Laita kämmen reiän läpi ja rullaa reuna kiinni pöydän pintaa vasten.

Ripottele pellille vehnäjauhoja. Nostele rinkelit pellille, jätä runsaasti tilaa väleihin. Kohota liinan alla 1–2 tuntia, kunnes rinkelit ovat kohonneet pehmeiksi ja pulleiksi.

KEITTÄMINEN JA PAISTAMINEN Täytä 5 litran kattila puolilleen vedellä. Lisää ruokasooda. Kuumenna kiehuvaksi.

Nosta rinkeli varovasti kiehuvaan veteen. Käännä noin 45 sekunnin kohdalla ja keitä toiset 45 sekuntia. Voit keittää kerrallaan niin monta rinkeliä kuin veden pinnalle sopuisasti mahtuu.

Nosta keitetty rinkeli reikäkauhalla ritilälle jäähtymään. Ripottele siemenet tai mausteet kostealle pinnalle.

Paista rinkeleitä lopuksi uunin keskiosassa noin 15 minuuttia. Jäähdytä ritilällä.

Jaa artikkeli