Tarhurin kasvukausi alkaa siemenluetteloita selaamalla. Mitähän uutta tänä vuonna kokeilisi?

Varsiparsakaali eli broccoliini on murea ja maukas kiinalaisen parsakaalin ja tavallisen parsakaalin risteymä. Siemenet voi kylvää Etelä-Suomessa suoraan avomaalle touko–kesäkuussa, pohjoisempana kannattaa käyttää esikasvatettuja taimia. Pääkukinnon poisto jouduttaa sivuversojen eli varsien kasvua. ‘Atlantis’ F1 -lajikkeen siemeniä myy muun muassa Schetelig.

Taittoydinherne ‘Half Pint’

Taittoydinherne ‘Half Pint’ on nopeakasvuinen, matala ja satoisa salaattiherneuutuus. Sillä on lyhyet ja mureat palot, jotka nautitaan kokonaisina sellaisinaan tai nopeasti keitettyinä. Korkeutta versoille tulee vain 20 senttiä, joten lajike sopii hyvin myös ruukkuun tai parvekelaatikkoon. Siemeniä löytyy Exotic Gardenilta.

Syyskesällä kokoa kasvattava palsternakka on monikäyttöinen ja helppo kasvatettava. Hitaasti itäviä siemeniä kannatta liottaa vuorokauden verran ennen kylvöä tai ripotella ne maahan jo syksyllä. Juuriosastaan terävän, sileä- ja valkokuorisen ‘White King’ -lajikkeen luomusiemeniä myy Nelson Garden jälleenmyyjineen.

Okra ‘Baby’ F1

Malvakasveihin kuuluvan okran kulmikkaita, palkohernettä muistuttavia ja kasvilimaa sisältäviä hedelmiä käytetään itämaisessa keittiössä keittojen ja paistosten suurustamiseen. Voi niitä toki syödä myös sellaisinaan keitettyinä tai paistettuina. Lämpöä vaativan okran taimet istutetaan kasvihuoneeseen tai aurinkoiselle seinustalle ulos. Tiiviskasvuinen ‘Baby Bubba’ F1 on Exotic Gardenin uutuuslajike.

Kasvihuonekurkku ‘Delistar’ F1

Kasvihuonekurkku ‘Delistar’ F1 kasvattaa pieniä, pitkähköjä, rapeita ja hyvänmakuisia hedelmiä. Kuori on hyvin ohut, melkein läpinäkyvä, joten kurkut ovat väriltään vaaleita, lähes valkoisia. Ne ovat parhaimmillaan noin 16-senttisinä korjattuina. Uutuuslajiketta myy Exotic Garden.

Mansikkakoiso (Physalis grisea) muistuttaa tutumpia sisariaan karviaiskoisoa ja tomatilloa, sillä senkin pienet hedelmät ovat kuivuneiden lehtien peittämät. Makean tomaatin makuiset mansikkakoisot korjataan keltaisina ja jälkikypsytetään sisällä. Ne voi syödä sellaisinaan tai piilottaa piirakkaan. Mansikkakoiso viihtyy kasvihuoneessa tai ruukussa lämpimällä seinustalla. Uutuuskoison siemeniä myy muun muassa Nelson Garden jälleenmyyjineen.

Tavallisen syöntiporkkanan kukinto on kaunis, mutta ei toivottava. Kesäkukkana kasvatettavan ‘Dara’-lajikkeen (Daucus carota) viehättävän harsomaiset, roosan, purppuran ja valkoisen sävyiset kukat sopivat mainiosti kukkapenkkiin. Ne ovat myös erinomaisia leikkona. Porkkana kukkii yleensä vasta toisena vuonna, mutta esikasvatettuina kukkavarret kehittyvät jo ensimmäisenä kesänä. Kukkaporkkanan siemeniä myy Nelson Garden jälleenmyyjineen.

Helmiharjasheinä ‘Copper Prince’

Helmiharjasheinä ‘Copper Prince’ (Cenchrus americanus) on Exotic Gardenin uutuus koristeheinien ystäville. Limenvihreät lehdet muuttuvat kesällä osittaen kuparinpunaisiksi. Mättäästä nousee lisäksi mustanruskeita tähkiä. Siemenet kylvetään esikasvatukseen helmi–maaliskuussa.

Brasilianpapukaijalehti ‘Purple Prince’

Brasilianpapukaijalehti ‘Purple Prince’ (Alternanthera brasiliana) on Exotic Gardenin koristeellinen lehtikasviuutuus. Sekä lehdet että varret ovat syvän viininpunaiset. Kavutapa on tiivis ja matala, joten kasvi sopii niin ruukkuun, reunuskasviksi kuin maanpeitekasviksikin. Siemenet kylvetään esikasvatukseen maalis–huhtikuussa.

Tuoksuherneet (Lathyrus odoratus) ovat ihastuttavan tuoksuisia yksivuotisia, klassisia säleikkökasveja, jotka kestävät myös maljakossa. Uutuuslajike ‘Spencer Anniversaryn’ kermanvalkoisten terälehtien reunoissa on häivähdys ruusunpunaa. Alkukeväällä kylvetyt tuoksuherneet kukkivat kesäkuusta syyskuulle. Siemeniä myy Exotic Garden.

Espanjanunikko ‘Double Tangerie Gem’

Espanjanunikko ‘Double Tangerine Gem’ (Papaver rupifracum) on helppo kasvatettava. Siemenet voi kylvää suoraan avomaalle kevyeen multamaahan toukokuussa maan lämmettyä. Aurinkoisella kasvupaikalla ensimmäiset oranssinhehkuiset kukat ilmestyvät heinäkuussa. Espanjanunikko saattaa talvehtia ja kylväytyä itsestään. Siemeniä myy Schetelig.

Kehäkukat (Calendula officinalis) kuuluvat suomalaiseen puutarhaan. Nyt on tarjolla matalakasvuinen ruukkuunkin sopiva uutuuslajike ‘Calexis Orange’. Sen loistavan oranssit, teräväkärkiset terälehdet muistuttavat kaktusdaalian kukkia. Syötäviä kukkia voi kerätä salaatteja ja leivonnaisia koristamaan. Siemeniä saa Exotic Gardenilta.

Jaa artikkeli