neljä rieskaa

500 g vehnäjauhoa
7 g kuivahiivaa / 25 g tuorehiivaa
1 tl suolaa (+1 tl hiutalesuolaa pinnalle)
1 rkl sokeria
3½ dl viileää vettä
6 rkl oliiviöljyä
3 rkl silputtua rosmariinia

EDELLISENÄ ILTANA Sekoita vesi, hiiva, suola, sokeri ja jauhot kimmoisaksi taikinaksi käsin tai taikinakoneen kulhossa. Lisää silputut yrtit ja 3 ruokalusikallista oliiviöljyä. Veivaa taikinaa vielä hyvän aikaa. Peitä liinalla tai kelmulla ja anna kohota jääkaapissa yön yli.

UUNIN lämpö 225 astetta.

SEURAAVANA AAMUNA Alusta kylmässä kohonnut taikina jauhotetulla alustalla pötköksi ja jaa neljään osaan. Leivo rieskat parin sentin paksuisiksi soikioiksi ja siirrä puisen leivinlaudan tai muun teräaseita kestävän alustan päälle.

Leikkaa leipien keskelle pitkä viilto ja sen molemmin puolin muutama lyhyempi viistoon ikään kuin puun lehden tai viljan tähkän kuviota mukaillen. Siirrä leivät varovasti leivinpaperin päälle pellille ja levitä leipien viillot näkyvästi auki. Kohota 30–40 minuuttia liinan alla. Pirskottele 3 ruokalusikallista oliiviöljyä rieskojen pinnalle ja ripottele päälle hiutalesuolaa. Paista kauniin kullanruskeiksi ja rapeiksi 15–20 minuuttia.

Jaa artikkeli