Syötävän aarteen vaalijat
Mestarileipurit tulivat meren takaa Ruotsiin pitämään kursseja. Koska taikinanjuuret ovat tärkeitä, ne otettiin matkalle mukaan.
Kunnolla kardemummainen kahvikakku sekoitetaan hellin käsin. Kun se paistuu uunissa, tuoksu täyttää talon.
100 g voita
2 kananmunaa
2 1/2 dl sokeria
2 1/2 dl vehnäjauhoja
2 1/2 dl perunajauhoja
3 tl leivinjauhetta
1 rkl rouhittua tai jauhettua kardemummaa
1 1/2 dl maitoa
Sulata voi ja anna sen jäähtyä. Voitele ja korppujauhota noin 1 litran vetoinen pyöreä kahvikakkuvuoka tai pitkänomainen vuoka.
Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Ravista jauhot ja leivinjauhe siivilän läpi vaahtoon. Sekoita hellävaroen ja lisää kardemumma, maito ja sulatettu voi vähitellen. Älä vatkaa.
Lusikoi taikina kakkuvuokaan ja tasoita pinta. Kypsennä 175-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 50 minuuttia. Peitä kakku leivinpaperilla, jos sen pinta uhkaa tummua liikaa. Kakku on kypsä kun sen keskelle pistettyyn tikkuun ei tartu taikinaa ja reunat ovat irronneet vuoasta.
Anna jäähtyä noin 20 minuuttia vuoassa ennen kuin kumoat ritilälle. Säilytä puhtaaksi pestyn vuoan alla.
Kodin Pellervo on ystävä, jonka seuraan jokainen voi tulla juuri sellaisena kuin on. Jutuistamme välittyy mummolan kiireetön tunnelma, vaikka ne ovat raikkaasti tätä päivää. Elämme leppoisasti ja annamme toistenkin elää.