Syötävän aarteen vaalijat
Mestarileipurit tulivat meren takaa Ruotsiin pitämään kursseja. Koska taikinanjuuret ovat tärkeitä, ne otettiin matkalle mukaan.
Kaurainen ja mantelinen taikina laskeutuu pehmeäksi peitoksi luumujen ylle. Ihanuuden kruunaa kotitekoinen korvapuustijäätelö, joka syntyy kerrassaan kätevästi.
kahdeksalle
Ø 20–22 cm vuokaan
100 g voita
1 ½ dl sokeria
½ dl vaahterasiirappia
1 kananmuna
2 ½ dl mantelijauhetta
1 ½ dl kaurajauhoja
½ tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
1 dl kaurahiutaleita
1 dl mantelilastuja
3 isoa tai 8–10 pientä luumua
UUNIN lämpö 180°.
Vaahdota huoneenlämpöinen voi, sokeri ja siirappi vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kananmuna ja vaahdota tasaiseksi.
Yhdistä mantelijauhe, kaurajauho, leivinjauhe ja suola. Nostele seos voi-sokeri-munavaahtoon.
Kastele leivinpaperi ja rutista mytyksi. Levitä paperi uuni- ja kakkuvuoan pohjalle.
Levitä ⅔ taikinasta vuokaan.
Halkaise luumut ja poista kivet. Viipaloi luumut ja asettele vuokaan.
Sekoita lopun taikinan joukkoon kaurahiutaleet ja mantelilastut. Levitä seos luumujen päälle.
Paista piirakkaa uunin keskiosassa 40 minuuttia, kunnes pinta on kauniin kullanruskea. Tarjoa jäähtyneenä korvapuustijäätelön kanssa.
3 dl kuohukermaa
1 tlk kondensoitua maitoa
1 tl kanelia
½ tl kardemummaa
Vaahdota kerma. Valuta joukkoon kondensoitu maito ja mausteet. Sekoita tasaiseksi.
Kaada seos pakastuksen kestävään rasiaan. Pakasta vähintään tunti. Jäätelö säilyy pakastimessa peitettynä useamman kuukauden.
Kodin Pellervo on ystävä, jonka seuraan jokainen voi tulla juuri sellaisena kuin on. Jutuistamme välittyy mummolan kiireetön tunnelma, vaikka ne ovat raikkaasti tätä päivää. Elämme leppoisasti ja annamme toistenkin elää.