Kuu hullaannuttaa katselemaan ja valvomaan. Tommi Laurinsalon se sai hurahtamaan kuukuvaukseen.

Tommi Laurinsalo kertoo kirjassaan Kuu taivaalta, kuinka kivisen taivaankappaleen ihailu sai hänestä vallan kertaiskulla. 2.12.2009 klo 15.51 istuin tapani mukaan nojatuolissa katsomassa televisiota. Vaimo huikkasi sohvasta kaverinsa Facebook-päivityksen: huikea täyskuutamo idässä.

Osa meni ohi, täysikuu takertui sentään, aloin miettiä. Vaikka laiskotti, vääntäydyin väkisin pojan kanssa autoon.

Liikennevaloissa huomasimme sen. Valtava vaaleanpunainen pallo vaani Shellin merkin takana. Päässäni räjähti. Ajoimme vauhdilla Tammisalon venesatamaan. Mitään ei näkynyt. Sitten hiljalleen täysikuu lipui metsän takaa näkysälle. Olin myyty.

Luontokuvausta harrastanut mies sai vimman ryhtyä kuubongariksi ja -kuvaajaksi. Kuun tavoille opettelu oli ensin todella hankalaa. Senhän jokainen täysikuun ihailija on huomannut: kuu tuntuu nousevan milloin vain ja mistä vain. Joskus koko mollukkaa ei näy ollenkaan.

”Alkuaikoina ajoin kuuta takaa. Kun opin suunnittelemaan kuukuvaukseni, siitä tuli puoli nautintoa.”

Koska sekä kuu että me täällä maan päällä olemme jatkuvassa liikkeessä, treffit eivät onnistu helposti. ”Kuun nousuaika saattaa vuorokaudessa muuttua puolitoista tuntiakin. Koska kuuta ei saa nousemaan haluttuun aikaan, on otettava selvää sen liikkeistä ja etsittävä vielä hyvä paikkakin.”

Kuukalenteri käteen

Kuun kulkemisista saa osviittaa esimerkiksi Yliopiston almanakasta, mutta internetistä löytyy palvelu, joka antaa myös ilmasuunnan, jonne tähystellä. Verkkosivustolla www.timeanddate.com/moon täytyy ensin valita paikkakunta, jonka leveysasteilla aikoo kuuta katsella.

Jokaista Suomen kuntaa sovelluksesta ei löydy, mutta hakusanalla Finland saa 27 paikkakuntaa Turusta Muonioon. Listasta kannattaa valita paikka, joka on itä–länsisuunnassa itseä lähimpänä. Sen jälkeen voi valita kuukauden, jolloin kuuretkeä suunnittelee.

Paikan ja ajan valittuaan saa esille kalenterin, johon on kuun nousu- ja laskuaikojen lisäksi merkitty myös ilmansuunta, jossa kuu näkyy.

Täyden kuun aikaan toimii myös vanhan kansan konsti: kun kääntää selkänsä auringonlaskulle, on kasvot kohti kuuta.

”Itse käytin lisäapuna karttasovellusta Google Earth, jolla voi katsella myös kuvaus- tai katselupaikan maastonmuotoja etukäteen.”

 

Melkoinen mollukka

Vaikuttavimmillaan kuu on juuri nousun aikaan. Tommi Laurinsalon kuvissa kuu tosin näyttää aivan epätodelliselta. Kyse on illuusiosta, joka syntyy, kun kameran voimakas teleobjektiivi hämää perspektiiviä.

”Toki kameralla on osuutensa asiaan, mutta onhan kuu todella iso”, mies vakuuttaa. Kuun halkaisija on 3 476 kilometriä, mutta se kiertelee maata 384 400 kilometrin etäisyydellä.

”Paljain silmin nähtynä kuu ei ole yhtä ällistyttävä kuin kuvissa, mutta kyllä se todella hieno näky on. Harvempi vain on sen nähnyt, sillä täysi kuu nousee vain kerran kuussa, eikä se aina tapahdu illalla. Jos kuu nousee päivällä, sitä ei näy ollenkaan. Kaiken lisäksi komein nousuvaihe kestää vain noin 10 minuuttia.”

Kuu näyttää kutistuvan, kun se on noussut ylemmäs taivaalle. Ilmiö johtuu siitä, että katsellessamme kuuta taivaanrannassa näemme sen vierellä metsää, taloja tai kaislikkoa. Kun kuu on taivaalla yksinään, sitä ei saa verrattua mihinkään. Siksi se näyttää taivaanlaella pienemmältä kuin horisontissa.

 

Kaunis kapeanakin

Hienoimmillaan täysikuu on, kun se nousee samaan aikaan kun aurinko laskee. Silloin se näkyy punaisena tai voimakkaan keltaisena, heijastellen mailleen menevän auringon valoa.

Taivaanrantaa kannattaa katsastella muulloinkin kuin täyden kuun aikaan. Kiertolaiskaverimme pinnan muodostelmat erottuvat paremmin muissa kuun vaiheissa, kun auringon valo osuu pallon pintaan sivusta päin.

”Erittäin kaunis, oikeastaan hienostunut, on juuri ja juuri erottuva ns. kolmen prosentin sirppi.”

Nousevan kuun ihailuun tarvitaan tilaa. Myöhemmin illalla, taivaan kannelle kavuttuaan, sen erottaa vaikka sankan kuusimetsän suojista, mutta taivaanrantaan liukuvan kuun saa silmiinsä parhaiten veden, pellon tai jonkin muun aukean paikan reunalta. ”Myös tornit ovat hyviä!”

Tommi Laurinsalon kuukuvausinnostus laimeni, kun hän sai kirjansa valmiiksi. Projekteista innostuvalla miehellä on nyt meneillään luova kuvaustauko, mutta hän pitää vielä Kuukuvat-sivustoa Facebookissa.

”Sain aikaiseksi sen, minkä halusinkin. Mutta kuu ei lopeta.”

29.8. kuu nousee täytenä. Helsingissä se liukuu taivaanrantaan kello 20.04 kaakosta. Oulun korkeudella kuu nousee kello 20.20 ja Utsjoella kello 20.32.

JOHANNA WESTERSUND, teksti
TOMMI LAURINSALO ja JAAKKO KILPIÄINEN, kuvat

Jaa artikkeli