Siirry sisältöön

Ainekset

  • 1 osaa etikkaa
  • 2 osaa sokeria
  • 3 osaa vettä
  • suolaa
  • mausteita oman maun mukaan

Ohje

Etikka- eli pikkelöintiliemen valmistuksessa on kaksi tapaa: 1) kiehautus tai 2) ravistus


  1. 1) Kiehauta ainekset kattilassa siten, että sokeri liukenee. Liemen voi kaataa raaka-aineiden päälle lämpimänä tai jäähtyneenä. Voit myös esikypsentää kovia juureksia, kuten porkkanoita, punajuuria tai lanttua kuumassa liemessä ennen säilömistä.
  2. 2) Toinen tapa on vain yksinkertaisesti sekoittaa aineet pikkelöitävien ainesten joukkoon ja ravistaa. Tämä keino on tuttu esimerkiksi perinteisten mummonkurkkujen valmistuksesta. Pikapikkelöinti sopii parhaiten pehmeiden kasvisten säilöntään ja marinointiin.
  3. Säilö pikkelit puhtaissa, kuumadesinfioiduissa purkeissa jääkaapissa tai kellarissa ja ota niitä aina tarjolle puhtaalla lusikalla tai haarukalla. Tällöin ne säilyvät syömäkelpoisena mahdollisimman pitkään: avaamattomana useita kuukausia ja avattunakin viikkoja.
  4. Pikkelöinti tekee kasviksista ja sienistä makean hapokkaita. Säilöntälientä on helppo varioida ja maustaa. Sokerin määrällä on vaikutusta kasvisten säilyvyyteen, mutta sokerin määrää voi hyvin puolittaa tai vähentää neljäsosaan mikäli säilykkeiden ei ole tarkoitus säilyä talven yli. Tällöin säilykkeet saavat napakamman hapokkaan maun.
  5. Kokeile maustaa lientä ennakkoluulottomasti esimerkiksi erilaisilla pippureilla, korianterin-, fenkolin-, aniksen- tai sinapinsiemenillä, valkosipulilla, chilillä, inkiväärillä, tähtianiksella, neilikalla, kanelitangolla, vaniljalla tai laakerinlehdillä.
  6. Valmiit pikkelit tuovat herkullisen lisän ateriaan lisukkeena, leivän päällisenä tai salaatin joukossa. Etikkasäilöntään soveltuvat hyvin lähes kaikki kasvikset.
  7. Pikkelöinnissä käytetään perinteisesti väkiviinaetikkaa, mutta tilalle sopivat myös muut etikat: punaviini-, valkoviini-, omenaviini-, vadelmaviini- tai vaikkapa sherryviinietikka.
Mainos – sisältö jatkuu alla

Puutarhatietoa koko vuodeksi

Uusi piha- ja puutarhavuosi kutsuu odotuksineen ja suunnitelmineen!

Pihakalenterin seurassa kunkin viikon, kuukauden ja vuodenajan asiantuntevat vinkit, olennaiset ohjeet ja ihanat kasvi-ideat kulkevat mukana.

224-sivuisessa kalenterissa on runsaasti tilaa omille muistiinpanoille.

Ennakkohintaan 21 € (+ toimituskulut) 14.11. saakka.

Mainos päättyy