Pataruoka ei lämmitystä pelästy, joten valmista kerralla suurempi satsi. Paprikasuikaleet voit jättää pois tai korvata tuoreella.
6–8 annosta
1 kg lampaan niskaa, lapaa tms. luutonta lihaa
4–6 valkosipulinkynttä
1 rkl silputtua tuoretta tai 1 tl kuivattua rosmariinia
2 isoa sipulia
200 g lanttua tai palsternakkaa
100 g juuriselleriä (tai 2 lehtisellerin vartta)
3 porkkanaa
2 rkl öljyä
2 tl paprikajauhetta
2 laakerinlehteä
1 tl rouhittua mustapippuria
2 rkl silputtua persiljaa
3 1/2 dl lihalientä tai täyteläistä punaviiniä
1 tlk (n. 400 g) tomaattimurskaa
(suolaa)
1 prk säilöttyjä, paahdettuja paprikoita
(2 dl esikeitettyjä leikko- tai härkäpapuja)
Pinnalle:
silputtua tuoretta persiljaa tai minttua
Leikkaa liha reiluiksi kuutioiksi. Silppua kuoritut valkosipulinkynnet, sekoita ne rosmariinin ja lampaanlihan kanssa. Anna maustua huoneenlämmössä puolisen tuntia.
Silppua tai suikaloi kuorittu sipuli, kuutioi kuoritut juurekset. Kuumenna 1 rkl öljyä padassa, ruskista lihat parissa erässä.
Kaada padan pohjalle loput öljystä, ripota paprikajauhettakin. Kuullota sipuleita juureskuutioiden kanssa öljyssä noin 5 minuuttia.
Lisää lihat, laakerinlehdet, mustapippuri ja persilja. Kaada päälle lihaliemi ja keitä ilman kantta noin 10 minuuttia välillä sekoittaen.
Kumoa sekaan tomaattimurska, peitä pata kannella ja anna hautua liedellä tai uunissa miedolla lämmöllä 2–3 tuntia. Lisää lihalientä tarvittaessa.
Suikaloi säilykepaprika ja pane sekin pataan (papujen kera). Jatka kypsentämistä 20–30 minuuttia. Tarkista maku. Ripottele pinnalle persiljaa. Padan seurana maistuvat jauhoiset uuniperunat, hyvä muusi tai vaikkapa sienillä maustetut keitetyt ohrahelmet.
Resepti: Marita Suontausta