Hei, Karjalasta letun minä löysin, löysin letun, sievän rahkaisen!

Suolaiset syrnikit

30 pientä tai 10 isoa lettua

6 munaa
2 prk maitorahkaa
n. 1, 7 dl tattarijauhoja
1 tl suolaa

Sekoita rahka ja munat. Lisää suola ja jauhoja, kunnes taikina muistuttaa löysää puuroa. Paista voissa paistinpannulla. Käännä syrnikki vasta kun yläpuoli on hyytynyt. Tarjoa kuumana höysteiden ja tilpehöörien kera. Tattaritaikina on gluteeniton.

Höysteet

Porkkanakaviaari

4 porkkanaa (1/2 kg)
1 sipuli
2–3 valkosipulin kynttä
öljyä
suolaa
mustapippuria

Silppua kuoritut porkkanat hakkelukseksi. Hienonna sipuli ja valkosipuli. Paista aineksia öljyssä pannulla muutaman minuutin ajan, kunnes porkkanat ovat hiukan pehmenneet.

Linssikaviaari

Linssien keittäminen
Kypsennä koko pussillinen linssejä kerralla ja pakasta loput. Uunissa kypsennetyt linssit pysyvät irrallisena. Liedellä keitetyistä linsseistä tulee helposti puuroa.

1 pss vihreitä ranskalaisia linssejä (500 g)
8 dl vettä
1/2 tl suolaa
1/2 tl leivinjauhetta

Huuhdo linssit ja kaada ne uuninkestävään astiaan. Lisää vesi, suola ja leivinjauhe, joka tekee linsseistä irtonaisia. Hauduta 170-asteisessa uunissa 1,15 tuntia. Valuta imeytymätön vesi siivilässä pois.

Marinadi

3 dl kypsiä linssejä
1 punasipuli
2 rkl öljyä
1/2–1 rkl sitruunamehua
1–2 rkl kaprista

ripaus sokeria

suolaa maun mukaan

Silppua sipuli hienoksi. Sekoita marinadin ainekset tarjoilukulhon pohjalla. Lisää haaleat linssit. Sekoita varovasti. Anna maustua viileässä ainakin tunnin verran.

Suolainen kermavaahto

2 dl vispikermaa
suolaa
(piparjuurta)

Vatkaa kerma napakaksi vaahdoksi. Mausta ja tarjoile suolaisten syrnikkien kyytipoikana. Säädä suolaisuus sopivaksi tilpehöörejä ajatellen: silli ei kaipaa suolaista kermavaahtopilveä, mutta porkkanakaviaari ei pane sitä pahakseen.

Makeat syrnikit

40 pientä tai 13 isoa lettua

6 munaa
2 prk maitorahkaa
2 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 tl suolaa

Sekoita rahka ja munat. Lisää jauhot, suola, sokeri ja vaniljasokeri. Sekoita tasaiseksi.

Paista voissa paistinpannulla. Käännä syrnikki vasta kun yläpuoli on hyytynyt.

Tarjoa hillon tai marjojen tai hunajan ja kermavaahdon kera.

Kaunista tomusokeripölähdyksellä.

 

Makea kermavaahto

2 dl vispikermaa
sokeria maun mukaan
1 tl vaniljasokeria

Vaahdota kerma, mausta ja tarjoile makeiden syrnikkien kera.

Reseptit: Johanna Westersund Kuvat: Jaakko Kilpiäinen
Kuvaustarvikkeet: Tuhannen tuskan kahvila, Loviisa

Jaa artikkeli